In Amersfoort is het boek uitgekomen: “Erdalfabriek, glansrijk middelpunt van Nederland”, geschreven door Jan Carel van Dijk. Erdal is één van de grootste en meest unieke merkartikelenbedrijven die Nederland ooit heeft gekend. Het Erdalconcern stond in Amersfoort, was bekend als Prodentfabriek en is nu ‘De Nieuwe Stad’.

De titel “Erdalfabriek, glansrijk middelpunt van Nederland” is deels afgeleid van bekende reclame-uitingen in de vijftiger en zestiger jaren. Het slaat op de glansproducten waar het allemaal mee begonnen is en het is een knipoog naar het kadastrale middelpunt van Nederland dat in Amersfoort lag. In de Erdalfabriek maakte men o.a. Erdal en Tana schoencrème, Valma auto-onderhoudsproducten, Peli Wrijfwas, Kek droogschuim, Toilet WC-reiniger en allerlei andere producten voor huishoudelijke verzorging. Maar óók veel artikelen in de sfeer van de persoonlijke verzorging, zoals diverse tandpasta’s waaronder Prodent en Zendium, Zwitsal babycare, Purol en Sanex huidverzorgingsproducten, Halitran levertraan capsules, Valdelis after-shave, Proset en Kemt haarverzorging, Dampo tegen verkoudheid, Odorex tegen transpiratie en – in licentie – zelfs o.b. tampons. Kortom: een “Unilever in het Klein”.

De NV. Maatschappij voor Waschverwerking Erdal is opgericht in Amsterdam en verhuisde in 1936 naar Amersfoort aan de Eem. Erdal is herkenbaar aan het beeldmerk met de pelikaan. Meer over de fabriek staat op onze website onder de link Prodent.

De Prodentfabriek in Amersfoort is voortgekomen uit Erdal en is sinds 2012 ‘De Nieuwe Stad’. In het boek komt uiteraard ook het ontstaan van ‘De Nieuwe Stad” op de plek van de oude fabriekspanden aan de orde. “De Nieuwe Stad” is een dynamische stadsdeel geworden met ruimte om te werken, leren en verblijven; een plek met festivals, een poppodium, restaurants, gedeelde moestuinbakken en een sterke lokale gemeenschap.

Het boek is in 2017 gepresenteerd in “De Nieuwe Stad”, Oude Fabriekstraat 7 te Amersfoort. Het boek is in elke boekhandel van Amersfoort te koop voor € 14.95 of te bestellen in de webshop van de Oudheidkundige Vereniging Flehite.

.