In elke gemeente is een inventarisatie van industrieel erfgoed uitgevoerd. Het zijn locaties waar erfgoed van nijverheid en industrie, soms techniek, zichtbaar aanwezig zijn. Elk pand dat aan die basisvoorwaarden voldoet, verdient een plaats op de USINE lijst. De inventarisatie is voor iedereen beschikbaar, een lijst is per gemeente te downloaden.

Elke gemeentelijke lijst is met zorg samengesteld. Als basis zijn de rapporten van het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) uit het begin van de jaren 1990 gebruikt. Die inventarisatie is aangevuld met industrieel erfgoed dat niet aan de toenmalige ‘monumentale’ eisen voldeed, panden uit de periode wederopbouw (1950-1965) en soms jonger erfgoed.

Waar mogelijk zijn korte beschrijvingen van de industriële functie toegevoegd en het jaartal van ontwerp of realisatie van het object. Plaatsing op de lijst betekent geen bescherming. De gemeentelijke – en rijksmonumenten zijn vermeld.

Compleet zijn is een illusie, een inventarisatie is nooit af. Er ontbreken ongetwijfeld adressen met een industrieel verleden, andere vermelde panden kunnen recent gesloopt zijn of gegevens van objecten kloppen niet. De lijsten worden van tijd tot bijgewerkt. Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom.

Per gemeente zijn de adressen alfabetisch op een PDF-lijst geplaatst. De lijst is per gemeente te downloaden door met de muisknop op de gemeentenaam te klikken:

AmersfoortBaarn
Soestdijk
 Bunnik
Odijk  Werkhoven
Bunschoten
Spakenburg
De Bilt
Achttienhoven Bilthoven   Groenekan
Maartensdijk   Westbroek
Eemnes
Houten
’t Goy  Schalkwijk Tull en ‘t Waal
IJsselstein Leusden
Achterveld
Lopik
Graaf    Jaarsveld  Lopikerkapel
Polsbroek   Zevender
Montfoort
Linschoten
Nieuwegein
Jutphaas Vreeswijk
Oudewater
Hekendorp   Hoenkoop   Snelrewaard
RenswoudeRhenen
Achterberg Elst
Ronde Venen
Abcoude Amstelhoek Baambrugge De Hoef Mijdrecht Vinkeveen Wilnis
Soest
Soestduinen Soesterberg
Stichtse Vecht
Breukelen Kockengen Loenen aan de Vecht Loenersloot Maarssen Nieuwersluis Nigtevecht Oud Zuilen Tienhoven Vreeland
Utrecht
gemeente
De Meern Haarzuilens Leidsche Rijn Rijnenburg Vleuten
Utrecht
Stad
 Utrechtse Heuvelrug
Amerongen Doorn Driebergen-Rijsenburg Leersum Maarn Maarsbergen
VeenendaalVijfheerenlanden
Ameide Hagestein Hei- en Boeicop Kedichem Leerbroek Leerdam Lexmond Meerkerk Oosterwijk Schoonrewoerd Tienhoven aan de Lek Vianen
 Wijk bij Duurstede
Cothen Langbroek
 Woerden
Harmelen  Kamerik Zegveld
WoudenbergZeist
Austerlitz Bosch en Duin Huis ter Heide Den Dolder