Jongerius werd vanaf 1925 een assemblagebedrijf van vrachtwagens en autobussen. Op ingekochte onderstellen en motoren werden specifieke voertuigen samengesteld, de T-Ford was daar bijzonder geschikt voor. De verkoop van Texaco brandstoffen en het dealerschap van Ford maakten het bedrijf groot.

Jongerius Utrecht – villa en kantoor

De automobiel is sinds ongeveer 1895 in Nederland. Tot 1920 waren er slechts weinig exemplaren. Pas na dat jaar groeide de inzet als vrachtwagen en autobus. Jan Jongerius (1888-1941) was een opmerkelijke Utrechtse ondernemer. Hij nam in 1925 een autoreparatiebedrijf over. Ook verwierf hij de dealerrechten voor Texaco brandstof. Het autobedrijf bouwde hij verder uit en vanaf 1935 was hij de grootste Ford-dealer van Nederland. Aan de Kanaalweg 64 aan het Merwedekanaal kwam het hoofdkantoor van een groot bedrijf met meerdere vestigingen in Utrecht en Nederland.

jongeriuscomplex-luchtfoto-1938

Het Jongerius complex in 1938

ford-53-met-carrosserie-van-jongerius-in-1950

Een Ford 53 bus in 1950

Het terrein van de voormalige familiekwekerij werd bestemd voor de fabriekshallen waarin o.a. carrosserieën werden gebouwd. Vooral vrachtwagens voor diverse doeleinden en autobussen zijn er gemaakt. Voor zijn bedrijf, dat in zijn beste tijd 750 personeelsleden had, bouwde hij naast de fabriekshallen een nieuw kantoorgebouw en een villa voor de familie: villa ‘Bastiaanshof’. Jan Jongerius is in 1941 gestorven.

minor

De Morris Minor

Vanaf 1950 werden in de assemblagehal de automobielen van Morris in elkaar gezet. Importeur van dit merk was Molenaar’s Automobielbedrijf N.V. te Amersfoort. In 1955 verplaatste deze de activiteit naar een in Amersfoort gebouwde fabriek. Dat was het einde van de fabrieksactiviteiten op dit terrein.

Vervolgens is het gehele terrein in handen gekomen van het ministerie van Defensie, het werd de Overste Den Oudenkazerne. Jarenlang waren het de opslagplaatsen voor het kledingmagazijn van de krijgsmacht. Defensie is in 2014 vertrokken naar de nieuwbouw op het terrein van de Kromhout Kazerne tegenover stadion Galgenwaard. Het grootste deel van het terrein is gekocht door de gemeente Utrecht. De voormalige fabriekshallen aan het Merwedekanaal zijn volledig gesloopt. De locatie wordt bestemd voor woningbouw. Als troost: kolommen van de fabriekshal komen terug als lantaarnpalen.

De villa is in 2012 als vervallen kantoor van Defensie overgedragen aan de Stichting Jongerius. Deze stichting zet zich in voor het behoud van de villa en het daarachter gelegen kantoor. De villa is een Rijksmonument  en gerestaureerd, het kantoor is een gemeentelijk monument en is in 2018 na een grondige restauratie opgeleverd. Villa Jongerius is beschikbaar voor vergaderingen of andere evenementen.

Datering1925-2012
AdresKanaalweg 64, 3527 KX Utrecht
Soortindustrieel complex met gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoordaan wegen verbonden bebouwing en bedrijvigheid
Tagged on: