Een nieuwe brug is in gebruik genomen: de voormalige Jeremiebrug. De locatie van de brug ligt in de Alendorperstraat over de Vikingrijn. De brug ligt naast het Maximapark in Leidsche Rijn.

De Jeremiebrug over de Vikingrijn in Leidsche Rijn in de zomer van 2015

De monumentale Jeremiebrug uit 1912 heeft jarenlang de verbinding gevormd over de Kruisvaart tussen de Westerkade en de Vondellaan in Utrecht. Voor spooruitbreiding heeft het daar zijn plaats moeten verlaten. Utrecht heeft de brug in opslag gehouden voor plaatsing op een nieuwe locatie. De gemeente is er na enkele jaren in geslaagd met omwonenden overeenstemming te vinden voor de juiste plek in het Maximapark Leidsche Rijn.

De Jeremiebrug op de oude locatie in de Westerkade over de Kruisvaart

 

Utrecht Jeremiebrug - gebouwd in 1912 - wacht op een nieuwe plaats in Leidsche Rijn nieuws 2013

De gedemonteerde brug in 2013

Het bericht in 2013: de Alendorperweg heeft het meeste draagvlak bij de bewoners en is het meest kansrijk gebleken. De brug wordt laag geplaatst in de Alendorperweg ter hoogte van de Vikingrijn. Dat betekent dat er niet meer onder de brug door geschaatst kan worden, zoals oorspronkelijk gepland. Er kan nog wel met een kano onder de brug door worden gevaren. De brug wordt toegankelijk voor langzaam verkeer en nood- en hulpdiensten. De gemeente moet voor deze locatie een vergunningsprocedure starten. In het voorjaar van 2014 kan dan gestart worden met de bouw van de ondersteuning van de brug (de landhoofden) en vervolgens met de opbouw van de Jeremiebrug. Eind 2014 zijn dan de werkzaamheden afgerond. De brug lag sinds 2011 gedemonteerd te wachten, zie foto rechts.

Update in 2015: de monumentale Jeremiebrug is na vier jaar weer in gebruik genomen. De brug werd in 2011 ontmanteld om plaats te maken voor het station Utrecht Vaartsche Rijn. In de brug uit 1912 zijn de sporen van de paardentram naar Vreeswijk nog zichtbaar. De nieuwe locatie van de brug is het Maximapark Leidsche Rijn geworden. De brug hoeft niet meer open. Door de Vikingrijn gaan geen grote schepen.

Tagged on: