In het landelijk gelegen Vreeland aan de Vecht staat een bijzondere bedrijfscomplex. Ze begon als een stoomzuivelfabriek op een buitenplaats, maar is uitgegroeid tot een wereldimperium in vaten en tonnen. Hier werd Van Leer groot met zijn vaten, nu is het Greif met industriële verpakkingen.

zuivelindustrie

Vreeland – vm Stoomzuivelfabriek Concordia en nu vatenproducent Greif

Het bedrijf is gevestigd op een voormalige buitenplaats. Het was de locatie van de voormalige stoomzuivelfabriek Concordia, later de Vreeland Butter Association. De bekende margarine producent Jurgens nam dit bedrijf over. Zijn margarine bestond in die tijd uit o.a. boter naast plantaardige vetten. De fabriek exporteerde onder de naam Milka, maar moest na protest uit Zwitserland deze naam in 1920 opgeven. Als Roomboterfabriek Vreeland sloot zij de poort in 1930. Het terrein met kantoor is vervolgens gekocht door Van Leer, fabrikant van tonnen ofwel vaten.

De vatenproducent Van Leer werd groot met de leveringen aan de aardolie industrie. Oprichter Bernard van Leer maakte van zijn bedrijf een wereldwijd imperium. Dat deed hij niet door alle vaten vanuit Vreeland te exporteren, dan zou hij voornamelijk lucht gaan transporteren. Van Leer plaatste juist fabriekseenheden bij zijn klanten, daar konden de vaten als verpakkingsmiddel ter plekke samengesteld worden. De fabriek werd producent van fabrieksinstallaties en machines voor het maken van verpakkingen: metalen vaten, tonnen en blikken.

In 2001 is Van Leer overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Greif industriële verpakkingen. De markt voor vaten, tonnen en blikken bedient het voor een groot deel vanuit Vreeland. In de villa is het kantoor gevestigd. Achter de villa staan grote werkplaatsen van de fabriek voor industriële verpakkingen, zoals de vatenproducent het zelf noemt.

Datering18e eeuw, 1888, 1906, 1930
AdresBergseweg 6, 3633 AK Vreeland, gemeente Stichtse Vecht
Soortindustriële gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoordvan oorsprong aan water verbonden regionale agro-industrie