De watertoren van paleis Soestdijk had een bijzondere functie. De diverse vorstenhuizen in Europa wilden niet voor elkaar onderdoen in de pracht en praal van huis en tuin. En hoe kon dat mooier dan met een combinatie van fonteinen, een watertoren en een oer-Nederlandse windwatermolen.

Paleis Soestdijk is aan de rand van de Baarnse bossen gelegen. Achter het paleis ligt het in landschapsstijl aangelegde Koningin Emmapark met gazons, boomgroepen, een grote vijver en een slingerende beek. Het geheel wordt doorsneden door gebogen paden. In het park staan diverse bouwwerken, onder andere twee wachthuisjes, een watertoren, een oranjerie, een sportgebouw, een ijskelder, speelhuizen voor prinsessen, drie jachthuisjes, een parkwachterswoning, de Koninklijke stallen en het Wilhelminachalet. Bijzonder is de watertoren, de oudste van Nederland. Deze toren voorzag de fonteinen van water.

De watertoren is gebouwd in 1678-’83 naar ontwerp van Willem Meesters. Het waterreservoir werd gevuld met een wind- annex rosmolen. Van daaruit bediende het de fonteinen in het park. In 1812 bevonden zich in de watertoren een ijskelder en een met lood bekleed houten waterreservoir. Het waterreservoir werd toen gevuld met twee pompen.

Hoewel van oudere datum is zij door moderniseringen met haar tijd meegegaan. Met een positie in de top-100 van het industrieel erfgoed in de Provincie Utrecht is de watertoren de oudste.

Datering 1678-1683 en later
Adres Koningin Emmapark, 3744 AA Soestdijk, gemeente Baarn
Soort landelijke omgeving met gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoord lokale bedrijvigheid
Auteursrecht foto J. van Galen RCE uit 2008. Tekst dels ontleend aan ‘Waardestelling Emmapark en Soestdijk’ – Andre Viersen en Saskia van Ginkel BBA maart 2000 VROM
Tagged on: