De ontvangst en lezing was in de Warner Jenkinson fabriek. Arno Boon van Boei en architect Jan Poolen ontvingen ons bij Rohm & Haas. De najaarsexcursie van 2009 eindigde op de Erdalfabriek.

Warner Jenkinson Amersfoort - vm luciferfabriek De Eem

Warner Jenkinson Amersfoort – vm luciferfabriek De Eem

Een groep van zo’n 20 dames en heren had zich zaterdagmiddag 17 oktober verzameld in het atelier van kunstenaar en bekende Amersfoorter Gert van Reenen, in de voormalige verffabriek van Warner Jenkinson aan de boorden van de Eem. Na de koffie vertelde Joke Sickmann van SIESTA een en ander over de plannen voor het complex, dat enige jaren geleden zeker zou worden gesloopt, maar waarvoor inmiddels volop reddingsplannen worden gemaakt. We mochten het complex bekijken, door de ateliers wandelen en het dak op, waar we een mooi uitzicht hadden op de resterende industriegebouwen aan de Eem.

Hierna togen we naar het complex van zeepfabriek Rohm en Haas. Hier waren architect Jan Poolen en Arno Boon van BOEi aanwezig om toelichting te geven op de in gang zijnde restauratie en verbouwing van het complex, waarvoor de sloopvergunning al was afgegeven, maar dat dankzij SIESTA – de Stichting voor het Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort – nu wordt opgeknapt en een cultuur- en horecabestemming zal krijgen.

De najaarsexcursie eindigde in de naastliggende Erdalfabriek, waar we de werkelijk prachtige tentoonstelling ‘Kunst Werkt’ mochten bekijken, met een keur aan tegeltableaus, glas-in-loodramen, schilderijen, reclame-uitingen, beeldhouwwerken, maquettes, wandborden en andere memorabilia van en over Amersfoortse bedrijven. Heel wat bekende kunstenaars – van Hildo Krop tot Heyenbrock en Hermkens – hebben kunstwerken geproduceerd voor de Amersfoortse industrie en die waren hier gewoon te zien! Een geweldig compliment voor SIESTA en met name samensteller van de expositie en de gelijknamige, prachtige tentoonstellingsscatalogus Henk van der Lee, dat ze dit hebben klaargespeeld! En Henk van der Lee zelf leidde ons uiteraard rond.

De najaarsexcursie werd afgesloten met een toast op SIESTA die deze dag op de kop af zes jaar geleden werd opgericht en in korte tijd geweldig veel heeft bereikt in Amersfoort!

Tagged on: