De hoefsmederij aan de Herenstraat in Jutphaas zat op een goed plek. Schippers van de door paarden getrokken schepen waren klant, net als de paarden van de burgers met hun rijtuigen en voor de Tram- en Bargedienst langs de Vaartsche Rijn en later het Merwedekanaal.

Hoefsmederij Veldhuizen aan de Vaartsche Rijn, later Merwedekanaal in Jutphaas in 2020

Op deze locatie werden niet alleen de paarden beslagen. Aanpalende werkzaamheden kwamen voort uit deze basis. In de negentiende eeuw was er zeer divers werk voor en smederij. Wagenwielen werden voorzien van ijzeren hoepels. Naast de hoepels voor de wielen waren er ook ijzeren hoepels voor wastobbes, kruiwagenwielen of kaaskuipen te repareren. Vervolgens kon de smid veel metalen onderdelen in de smederij herstellen die waren gesmeed.

Aan diverse aannemers werden muurankers, trekstangen en kozijnankers geleverd. Boeren werden voorzien van hooivorken, zeisen, bijlen, rieken en wat dies meer zij. Voor de carbidlampen kon ook het carbid verkocht worden en voor huizen is er werk aan sloten en ander hang- en sluitwerk. Veel van dat werk werd in de loop van de negentiende eeuw vervangen door fabrieksmatige producten.

Sinds 1903 was de smederij in gebruik bij de familie Veldhuizen. Zij kwamen uit Amsterdam. In deze eeuw veranderde er veel, er kwam werk bij. Het zijn de jaren van de mechanisatie. De paarden van de paardentram verdwenen. Schepen werden door duwbootjes voortgestuwd. Boeren gingen kennismaken met hooischudders en maaibalken naast de al langer in gebruik zijnde ploegen en eggen.

Hoefsmederij Veldhuizen in de jaren 1970

Het smidswerk werd nog veelzijdiger met soldeerwerk van divers klein huishoudelijk gereedschap en laswerk aan zwaardere gereedschappen. In woonhuizen stonden bijvoorbeeld kachels, en menig smid was tevens kachelsmid. Fietsen kwamen op en de eerste elektrische installaties deden hun intrede.

Veldhuizen bleef voornamelijk in het smeedwerk werkzaam. Tot in de jaren 1960 was hij actief als hoefsmid en bleef hij de wagens, kachels met asladen en kachelpijpen, het hang- en sluitwerk en ander klein ijzerwerk voor de bouw leveren en repareren. De voormalige hoefsmederij is al die tijd onveranderd gebleven. Het pand is een rijksmonument.

Datering1800-1825
AdresHerenstraat 48, 3431 CV Jutphaas gemeente Nieuwegein
Soortindustrieel gebouw van cultuurhistorische waarde
Trefwoordlokale nijverheid
Tagged on: