De prachtige Cereolfabriek, ofwel de oude Stichtsche Olie- en Lijnkoeken fabriek uit 1908, brandde geheel uit. De nacht van 29-30 juni 2008 was een zwarte nacht voor het industrieel erfgoed in Utrecht.

cereol-brand-in-pakhuizen-2008Dat was schrikken vanochtend in de mail: Cereol afgebrand! Gelijk naar de website van het UN, waar live beelden van de grote fik te zien waren. Onvoorstelbaar! Het deed echt pijn. Cereol was een van de speerpunten van behoud voor USINE. Het complex werd aangewezen als rijksmonument en was aangewezen voor hergebruik. Dat was niet alleen van belang voor het complex zelf, maar voor het hele Merwedekanaalgebied. De USINE-excursie stond er onlangs nog uitvoerig bij stil. Een klein lichtpuntje: de gevelwanden stonden nog, maar het was onduidelijk of ze konden blijven staan.

Speculaties over de oorzaak volgden onmiddellijk: geldbeluste projectontwikkelaar of baldadige jongeren? Het eerste kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Het laatste wel: de politie was al vaker gealarmeerd. Juist daarom zou je verwachten dat er extra goed werd opgelet rond het complex, maar dat was niet het geval. Ach, waarom zou je moeite doen voor een lege fabriek? Een schromelijk gebrek aan verantwoordelijkheid, als je het mij vraagt.

Verslag Kees Volkers

Tagged on: