De monumentale Prinses Irenebrug in de buurtschap Uitweg (Lopik), heeft het zwaar te lijden onder illegaal vrachtverkeer. De gemeente doet er weinig aan, aldus buurtbewoners in januari 2008.

Prinses Irenebrug en sluis Enge IJssel in Uitweg te Lopik

Roel Rietman uit Lopikerkapel maakt zich ernstige zorgen over de Prinses Irenebrug te Uitweg (Lopik). De brug uit 1926 maakt deel uit van een schilderachtig ensemble met een 17e eeuws sluisje en een sluiswachterswoning. Het ensemble staat op de monumentenlijst. Volgens Rietman wordt de brug gebruikt door zwaar vrachtverkeer, terwijl dat niet is toegestaan. De brug heeft daar ernstig onder te lijden. Rietman: “Dinsdag is zowat de halve brug eruit gereden. De leuningen zijn uit het metselwerk gerukt en ook de toplaag van de brug, boven de boogconstructie, vertoont grote scheuren. Het draagvermogen van de brug kan hierdoor zijn aangetast. Dagelijks gaan daar ook volgeladen zandauto’s overheen.”

Dit is volgens Rietman al de zoveelste keer dat de brug schade oploopt, en de daders schijnen zich meestal niet te melden. Rietman ergert zich eraan dat de verantwoordelijke ambtenaren beweren dat ze er niet veel aan kunnen doen.

Volgens Gerrit Spelt van de gemeente Lopik was het laatste ongeval ook voor hen de bekende druppel en is men nu o.a. in samenwerking met de gemeente IJsselstein versneld bezig met het nemen van maatregelen (borden, inrijverboden) om meer leed te voorkomen.

Tagged on: