De Veerensmederij in Amersfoort dingt dit in 2008 mee naar de hoofdprijs van 1 miljoen in het Televisieprogramma Restauratie van de BankGiro Loterij. De uitzending over Amersfoort was in oktober 2008 op TV.

Een helaas korrelige foto van de Veerensmederij van voor de restauratie

Open Monumentendag op de Wagenwerkplaats zaterdag 13 september 2008

Tijdens Monumentendag is er Open Huis op de Wagenwerkplaats. In de Veerensmederij en op andere locaties worden foto’s geëxposeerd van Amersfoortse fotografen. Dit is de laatste kans om deze gebouwen te bezichtigen nog voordat er op diverse plaatsen begonnen wordt met de Restauratie.

In het Informatiecentrum op de Wagenwerkplaats hangt vanaf 13 september de expositie “Terug in de tijd op de Wagenwerkplaats”; het zijn foto’s van werknemers op de werkvloer uit de collectie Koetsier. Deze unieke collectie is bij de research van Siesta naar de geschiedenis van de Wagenwerkplaats boven water gekomen.

De geschiedenis van de Veerensmederij in een notendop

In 1904 opende de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij een Centrale Werkplaats in Amersfoort. Dit rijksmonument is van grote cultuurhistorische betekenis voor de spoorwegbouw in Nederland. Na de twee grote landelijke Spoorwegstakingen van 1903 zijn meer dan 200 van de ontslagen spoorarbeiders opnieuw aangenomen. Ze moesten dan wel met hun gezinnen van Haarlem naar Amersfoort verhuizen. Hierdoor is de Amersfoortse wijk “het Soesterkwartier” ontstaan.

De Veerensmederij dateert uit 1908 en is in de jaren twintig uitgebreid. Het ontwerp wordt toegeschreven aan D.A.N. Margadant, de architect van het oude station van Amersfoort, dat in 1995 is gesloopt. In 2000 zijn de ovens van de Veerensmederij gedoofd. Het pand is daarna in verval geraakt. De robuuste schoorstenen waren al eerder verloren gegaan. Na de restauratie gaat de Veerensmederij Xynix Opera huisvesten. Xynix wordt hiermee het eerste jeugdoperahuis van Nederland. Restauratie is keihard nodig. Siesta roept iedere Amersfoorter op om bij het Televisieprogramma Restauratie een stem uit te brengen op de Veerensmederij.