De monumentale smederij aan de Dorpsstraat 15 in Lage Vuursche is er niet meer. De gemeente Baarn is in 2018 een rijksmonument kwijt gespeeld. De restauratie startte met het slopen van grote delen van het gebouw. De resten bleven lang wachten op het vervolg. Te lang, een sterk windje zorgde voor onherstelbaar verlies.

Het nog net niet gesloopte deel van het Rijksmonument in de zomer van 2017


In februari 2017 hadden we nog het goede nieuws dat de monumentale smederij aan de Dorpsstraat 15 in Lage Vuursche omgebouwd zou worden naar drie appartementen en een commerciële ruimte. Eindelijk, na jaren van verwaarlozing. Een groot deel van het pand werd gesloopt. Dat gebeurde nogal rigoureus, te is nu gebleken na een stormachtig windje. De smederij verliest haar monumentenstatus en wordt volledig gesloopt.

Het pand in april 2016

Langdurige leegstand

Het pand stond voor een groot deel al zeven jaar leeg. Vooral het gedeelte met het rieten dak werd er niet beter van en dat was net het gedeelte van de monumentale smederij. Na al die jaren werd het pand, door de omgeving als een schandplek gezien in het dorpsaanzicht, eindelijk verkocht aan wat leek een serieuze projectontwikkelaar, de Stichting ter Behoud van Monumenten Lage Vuursche.

De gemeente Baarn heeft lijdzaam toegekeken hoe het Rijksmonument in de loop der jaren verpauperde. Menig politieke partij maakte zich drukker over het lelijke gezicht in Lage Vuursche dan het ter hand nemen van handhavingsmaatregelen. De smederij is een voorbeeld hoe het niet moet.

Smederij begon in 1854

De geschiedenis van het monument gaat terug naar 1854, toen smid Piet Vervat hier zijn smederij begon. De smederij is in de negentiende eeuw vast gebouwd aan het huis Dorpsstraat 13, op onderstaande foto links. Bij de start van de werkzaamheden in 2017 ging de achterzijde vrijwel volledig tegen de vlakte, op een muurtje na. In februari 2017 werd nog trots verteld door de woordvoerder van de stichting, makelaar Van der Waaij: ,,Het uitstekende gedeelte van het pand – waar vroeger de smederij zat – is een rijksmonument en wordt gerestaureerd en gerenoveerd’’. Eind januari 2018 ging nu net dat ene muurtje om.

Tagged on: