Een aanbieder van werkplaatsruimte dreigt in 2018 een industriehal van Werkspoor te slopen. Wat dreigt nu: een rij gesloten bedrijfsunits zonder fantasie.

De huidige hal links – rechts een voorbeeld wat het kan worden (impressie MONK architecten)


Voor het Werkspoorkwartier leeft de stedelijke visie ze om te vormen tot een creatieve broedplaats. Met het bestemmingsplan wordt getracht daar ruim op in te kunnen spelen. Bovenstaande foto laat zien dat je een onooglijke industriehal (links) een prachtig nieuwe invulling (rechts) kunt geven. Dit dreigt met de hal links op de foto echter niet te gebeuren, de eigenaar wil ze slopen en onderstaande units terugplaatsen.

Gesloten bedrijfsloodsen met roldeur

De met blauwe platen bekleedde hal uit de tijd van Werkspoor is opgedeeld in een voor- en achterzijde. De voorzijde aan de Gietijzerstraat is de hal van Central Studio’s. De eigenaar daarvan wil de blauwe platen verwijderen en de oorspronkelijke gevel weer laten zien, net als bijvoorbeeld bij de Werkspoorkathedraal. De eigenaar van de achterzijde heeft momenteel als gebruiker The Sport Box, en hij wil zijn helft volledig slopen. Het terrein is in de ogen van deze eigenaar geschikt om 42 kleinere bedrijfsunits te plaatsen, in twee grote dozen samengevoegd. Staande in een rijtje met elk een grote schuifdeur worden het een soort garageboxen, alleen verhuurd onder de noemer Units4You.

Indeling van de locatie

Geen monument: geen bescherming

Het pand is industrieel erfgoed, maar is niet als monument beschermd. Het is in de tijd van de wederopbouw gerealiseerd en markeert belangrijke veranderingen bij Werkspoor, de bouw van industriehallen en industriële installaties. Tot in de jaren 1960 heeft Werkspoor grootschalige vernieuwingen uitgevoerd aan haar eigen gebouwen in Utrecht. Zo werd op de hoek van de huidige Gietijzerstraat en Nijverheidsweg in 1960 deze nieuwe voorbewerkingshal gebouwd. In deze hal werden aan staalprofielen alle bewerkingen gedaan om ze vervolgens voorbewerkt te gebruiken bij de bouw van bruggen, apparaten en bouwconstructies. Werkspoor dochter Wescon (Werkspoor Constructies) specialiseerde zich in deze staallevering voor de industrie. De nieuwe hal uit 1960 was van een ontwerp zoals ze ook aan haar klanten aanbood: een staalskelet, geschikt voor bovenkranen, plat dak met lichtkappen en de gevels gemetseld in het vakwerk van het staal.

Nadat Werkspoor failliet ging, heeft de voorbewerkingshal nieuwe gebruikers gekregen. Het is nu deels locatie voor congressen, seminars, evenementen als Central Studios, een ander deel wordt gebuikt als The Sport Box. De invulling van bedrijfsunits lijkt bij het Werkspoorkwartier niet bij te dragen aan een creatieve stadsdeel, de bedoeling van de stad. Is de sloop nog tegen te houden, komt Units4You (wie?) op tijd bij zinnen?

Tagged on: