Magazijnen voor tuingereedschappen en werkplaats: in 1899 opende de firma Blass en Groenewegen en Zoon deze nieuwe zaak op De Holle Bilt. Naast een kwekerij hadden ze nu ook een handel in tuinbouwwerktuigen. De gebouwen zijn in een in neo-renaissancestijl ontworpen. Het pand is een gemeentelijk monument.

Werkplaatsen en verkoopadres van vh Blass en Groenewegen op De Holle Bilt te De Bilt

Ooit begonnen aan de Plantage naast Artis in Amsterdam kocht Groenewegen in De Bilt veertig hectare grond voor een eigen kwekerij. Het werd de vestiging van ‘Koninklijke Boomkwekerij firma Groenewegen en zoon’. De handel in een uitgebreid assortiment tuingereedschappen werd gedaan door de twee zoons van het echtpaar Groenewegen-Blass. In 1906 mocht de firma van de gebroeders Groenewegen zich ook Koninklijk noemen en werd het de ‘Kon. Magazijnen en Werkplaatsen van Tuinbouwwerktuigen en -benodigdheden Blass en Groenewegen’. In 1913 is de fabriek uitgebreid op een terrein van landgoed Sandwijck aan de Utrechtseweg richting de stad Utrecht.

Behalve het kweken van allerlei soorten bomen, hield het bedrijf zich ook bezig met de aanleg van tuinen, buitenplaatsen en boomgaarden. In 1903 werd bijvoorbeeld een plan gemaakt voor de aanleg van een terrein van 60 ha bij het Chr. Sanatorium voor Zenuwleiders te Zeist. Tot de handel in tuinbenodigdheden behoorden ook al het pootgoed, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. In 1913 werd aan de Utrechtseweg een complete fabriek gebouwd op het terrein waar later Hessing zou komen. In die fabriek werd aanvankelijk vooral gaas gefabriceerd. In de werkplaatsen werden o.a. hekwerken voor diverse landgoederen, ijsbanen en andere terreinen gemaakt.

Werkplaats van Blass en Groenewegen, afbeelding Historische Kring d’Oude School

Een kantoor aan de Maliebaan in Utrecht was de laatste grote aankoop. Een aanverwant bedrijf was Imito & De Specht. Dit bedrijf was ook gevestigd op dit terrein. Het betrof een fabriek voor houtbewerking. Naast meubels werden ook tuinhuizen en houten landhuizen vervaardigd. Zo leverde dit adres een compleet pakket voor de ruim aanwezige landgoederen en tuinen van de aanzienlijke huizen in deze omgeving. Het bedrijf ging in verschillende delen door, met achter het terrein op De Holle Bilt de kwekerij. Die kwekerij ligt er nog steeds, alleen onderbroken door de brede Utrechtseweg. Het constructiebedrijf Blass en Groenewegen ging in 1920 als beursgenoteerde firma ter ziele. Voor de Koninklijke Nederlandse Handels-Associatie Blass en Groenewegen was het in 1924 afgelopen.

De kwekerij werd overgenomen en is nog steeds kwekerij, alleen doorsneden door de Utrechtseweg

Van 1939 tot 1958 kregen de werkplaatsen op De Holle Bilt een geheel andere bestemming. Het Algemeen Electromotoren Bedrijf AEB werd in 1937 opgericht door een Duitse ondernemer. Het bedrijf vestigde zich aan De Holle Bilt en richtte zich in het begin op reparatie en revisie van ELektrische MAchines Elma. Het bedrijf vertrok naar Soesterberg. Godart-Mijnhart kwam in 1958 in het pand. N.V. De van oorsprong Engelse fabriek had zich gespecialiseerd in elektromedische apparatuur. De nabijheid van de Universiteit van Utrecht, het Academisch Ziekenhuis en de bekendheid van Utrecht met instrumentenmakers zal een rol hebben gespeeld. De werkplaatsen werden tot de verhuizing in 1968 volop gebruikt door fijnbankwerkers, instrumentmakers en elektronici.

Van 1968 tot 1987 zat Tingieterij K.C. Roelen bv. Roelen op het adres. Door overnames van andere bedrijven in tin werd het even de grootste tinnegieter van Nederland, het pand werd te klein. In 1987 verhuisde het bedrijf naar Zeist en het staat nu bekend onder de naam Kurz-Edeltin. In het gebouw is sindsdien, vanuit de werkplaatsen en showroom, zonwering te verkrijgen.

En daarmee is dit adres op De Holle Bilt in De Bilt een korte inleiding in de industriële geschiedenis in onze provincie Utrecht geworden.

Datering1899
AdresDe Holle Bilt 25, 3732 HM De Bilt
Soortindustrieel gebouw van cultuurhistorische waarde
Trefwoordaan wegen verbonden regionale bedrijvigheid
Tagged on: