Pastoe verhuist van Utrecht naar Houten. Het fabriekspand op Rotsoord krijgt in 2016 een nieuwe toekomst voor de HKU. Andere delen van de fabriek worden ingevuld met horeca en werkplekken voor creatieve bedrijven.

Utrecht Vaartsche Rijn met Pastoe en watertoren De Helling

In 2013 vierde Pastoe zijn 100-jarig bestaan in Utrecht. De meubelmaker veranderde van een fabriek tot een ontwerper en samensteller van meubelen. Bij die verandering werd het fabriekspand een te ruime jas. Na jarenlange verhuur van een groot deel van het pand verhuist de Utrechtse meubelfabrikant Pastoe verhuist in februari/maart naar Houten. Het totale personeel, bijna vijftig man, verhuist mee.

Het monumentale pand op Rotsoord krijgt een nieuwe toekomst onder de vlag De Pastoe Fabriek. De Hogeschool voor de Kunsten HKU gaat met diverse atelierruimtes grote delen het pand invullen (september 2016). In andere delen van het pand komt horeca en er is ruimte voor werkplekken van kleinere bedrijven in de creatieve sector.

Het pand heeft een rijke geschiedenis van al voor dat Pastoe er zijn intrek nam. Faience- en tegelfabriek ‘Holland’ is op deze locatie in 1893 opgericht door Jan Willem Mijnlieff. Pastoe eigenaar Loeb kocht in 1918 uit de faillissementsboedel van ‘Holland’ de fabriekslocatie en de opstallen. Meer daarover staat onder de link Pastoe.

Het gebouw is buitengewoon groot en bestaat uit in de loop der tijd aangebouwde bouwdelen. In het HKU deel zijn interieurfoto’s in juli 2016 genomen, voor de intrek van de HKU: