In Mijdrecht is het kantoor van de voormalige Johnson-Wax Nederland goed te zien vanaf de provinciale weg. Het gebouw staat symbool voor twee aspecten van de industriële revolutie in Nederland: het gebouw als reclamesymbool voor een bedrijf en de opkomst van Amerikaanse bedrijven in Nederland. Nu zijn van beide wel meer voorbeelden te noemen, maar het gebouw van Johnson-Wax is bijzonder geslaagd.

Mijdrecht - kantoorgebouw Johnson Wax rijksmonument architect Hugh Maaskant

Kantoorgebouw Johnson Wax Rijksmonument

In 1966 werd het kantoorgebouw geopend. Architect Huig Maaskant had al bekende ontwerpen van hem In Rotterdam staan, het Groothandelsgebouw, in Utrecht is de Neudeflat van zijn hand. Johnson-Wax had de gewoonte om haar gebouwen door bekende architecten te laten ontwerpen. Het mochten ook bijzondere gebouwen worden, zodat ze in reclames van het bedrijf opvallen. In Amerika werd een beroemde kantoorgebouw van haar ontworpen door Frank Lloyd Wright.

Na de oorlog maakte Nederland door de Marshallhulp kennis met het Amerikaanse bedrijfsleven. Dit zorgde voor de introductie van veel nieuwe producten op de Nederlandse markt en in huishoudens. Johnson-Wax stond bekend om haar hygiëne- en reinigingsproducten, zoals de spuitbussen van Pledge voor het reinigen van meubels. In de wederopbouwperiode werd de tijd rijp voor Johnson-Wax om een vestiging in Nederland te openen. Ook uit Amerika kwamen de reclamecampagnes die het merk Pledge stevig positioneerden.

Het kantoorgebouw is zonder meer een uniek industrieel gebouw. Het staat symbool voor een wereld van wederopbouw en de combinatie van architectuur en industrieel erfgoed. Het kantoor is in 2014 een Rijksmonument geworden.

Datering 1967
Adres Groot Mijdrechtstraat 81, 3641 RV Mijdrecht, gemeente Ronde Venen
Soort centraal in het land gelegen bedrijvigheid
Trefwoord centraal landelijk gelegen bedrijvigheid
Groot Mijdrechtstraat 81 Kantoorgebouw architect Maaskant Johnson Wax luchtfoto circa 1990

Johnson Wax in Mijdrecht – luchtfoto circa 1990

Tagged on: