Op de punt waar de Keulse Vaart en het Merwedekanaal zich splitst staat de zeepfabriek van Jutphaas. Ze werd erg bekend door haar product Persil. De provincie Utrecht had meer zeepfabrieken, maar deze is nog springlevend. De fabriek produceert nu wel hele andere merken.

Nieuwegein zeepfabriekIn de 19e eeuw werkte op deze locatie een olieslagmolen. Cornelis Johannes Cockuyt was in 1872 de eigenaar van deze Olie- en Lijnkoekenfabriek’ op deze locatie. Er werkten in 1920 meer dan zestig werknemers in de stoomoliefabriek, maar in 1930 ging ze failliet.

Een Duitse fabrikant van wasmiddelen kocht in 1934 de oude fabriek en begon met de productie voor de Nederlandse markt. Het werd de fabriek van de N.V. Nederlandsche Persil Maatschappij. Zeep werd in die tijd o.a. gemaakt van plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie. De meeste olie kwam uit Duitsland.

In de provincie Utrecht waren in die tijd meer wasmiddelenfabrikanten gevestigd. In 1902 verhuisde zeepfabriek De Duif van ondernemer Chr. Pleines van Amersfoort naar Den Dolder (al jaren geleden omgebouwd tot Remiafabriek). De Viruly zeepfabrieken uit Maarssen en Amersfoort zijn opgegaan in Unilever. De gebouwen van de sinds 1917 opererende zeepfabriek Rhenus in Rhenen zijn niet lang geleden gesloopt. In de stad Utrecht zat sinds 1916 op Plompetorengracht 4 de Electrische Zeepfabriek de Bel (tot 1940).

In Nieuwegein worden nu heel andere zepen geproduceerd. Laden en lossen van de grondstoffen aan het Merwedekanaal is verleden tijd, evenals de Persilschool die vrouwen door het gehele land leerde wassen met moderne wasmiddelen. De onderneming is onderdeel van een ander concern geworden en enkele keren van eigenaar veranderd. De fabriek is met de tijd compleet veranderd, maar met behoud van oudere gebouwdelen.

Bij het complex stond Villa Voorzorg. De villa was gebouwd in de 18e eeuw. In 1866 deed ze enige tijd dienst als opvang voor choleralijders. Na 1934 woonde er een van de directeuren van de fabriek. Daarna deed het pand enige tijd dienst als onderkomen voor de Bedrijfsgeneeskundige Dienst. Het deftige pand van weleer was totaal verkommerd en is recent gesloopt.

Datering 1934
Adres Brugwal 11, 3432 NZ Jutphaas gemeente Nieuwegein
Soort industriële omgeving en gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoord van oorsprong aan water verbonden en centraal in het land gelegen bedrijvigheid
Delen:Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageShare on Google+Email this to someone
Tagged on: