De privatisering van onze nutsbedrijven krijgt in 2011 een onverwachte wending als het gaat om het behoud van historisch erfgoed. Het lijkt haast geen toeval dat twee nutsbedrijven in de Provincie Utrecht de historische bedrijfscollecties afstoten.

Watertoren Lauwerhof in Utrecht

Eneco heeft de elektriciteitsproductie van de gemeente Utrecht overgenomen, met alles wat daar bij hoort. Dat dachten we althans, want daarbij zit een bijzondere verzameling historische bedrijfsmiddelen in het museum Enmucon. Enmucon wordt gedreven door vrijwilligers en zij beheren een uitgebreide collectie van apparatuur, instrumenten, objecten en gereedschappen. Zowel voor gas- als elektriciteitsdistributie. Eneco geeft geen gelegenheid meer om de collectie in haar gebouwen te beheren en ten toon te stellen. De vrijwilligers vrezen voor het behoud van de collectie: er is nog geen nieuwe locatie of beheerder gevonden.

De waterleidingproducenten hebben zich samengevoegd onder de naam Vitens. Vitens nam de taak over om het Nederlandse Waterleidingmuseum te steunen. De Stichting Nederlands Waterleidingmuseum beheert de historische collectie van Waterleidingbedrijven in Nederland. Het museum was gevestigd in de oudste watertoren van Utrecht. Was, want Vitens heeft haar subsidie ingetrokken. Het museum is per 1 januari gesloten. De collectie blijft onder beheer van de Stichting, alleen onbereikbaar voor het grotere publiek.