De verplaatsing van station Houten in 2007 is geslaagd. De verplaatsing was nodig door de verdubbeling van de spoorlijn Utrecht-Houten-Zuid. Een fraai monument is op een bijzondere wijze gered.

In Houten staat het station op wielen op 24 augustus 2007

houten-station-op-de-rol-en-gered

Onder grote publieke belangstelling verplaatst

De verplaatsing van het voormalige station Houten is gelukt. Het geheel van zijn fundamenten getilde gebouw uit 1868 werd vrijdag 24 augustus op 192 wielen gezet en 150 meter verderop onder grote belangstelling van pers en publiek weer neergezet. De verplaatsing ging met een snelheid van ongeveer 70 meter per uur en was dus zo’n twee uur later een feit.

Het pand hield slechts een paar kleinere scheurtjes aan de operatie over. Zodra het station op zijn nieuwe fundament staat zal begonnen worden met de algehele restauratie en zal het monument in oude glorie worden hersteld.

Dankzij de overvloedige publiciteit is er veel geld binnengekomen voor die restauratie. Een bijkomend succes van deze actie is ongetwijfeld dat aangetoond is dat op deze manier een belangrijk monument gered kan worden. Ook is gebleken dat het draagvlak onder het publiek voor behoud van zo’n monument erg groot is.

De verplaatsing heeft het station niet vervreemd van zijn omgeving. Sterker nog, op de huidige plek komt het station zelfs beter tot zijn recht, zeker als het straks weer fraai is gerestaureerd. De foto laat het station zien kort na de verplaatsing.

Station Houten is al het tweede bedrijfsmonument in de provincie dat dit jaar op wielen is gezet. Op 27 februari 2007 gebeurde dat ook met de molenstomp van Maallust, de graanmolen in Amerongen. De verplaatste molen wordt eveneens gerestaureerd.

Tagged on: