De overgang van rijtuig naar automobiel is beschreven in het boekje ‘Van koetshuizen tot garages’. Het is een uitgave van de Utrechtse Stichting voor het Industrieel Erfgoed (USINE).

Van koetshuizen tot garages
In de Ridderschapstraat zijn de oudste garages van de stad Utrecht bewaard gebleven. Eén van die garages was zelfs een assemblagefabriek voor automobielen. De Ridderschapstraat ligt in de noordelijke binnenstad van Utrecht. Waarom daar garages kwamen is niet helemaal helder, maar de straat lag dicht bij een hoofdtoegangsweg tot de stad, de Biltstraat. Ook deden zich, door de aanwezigheid van koetshuizen, goede mogelijkheden voor om een garagebedrijf te starten.

De Ridderschapstraat is in 1663-1664 aangelegd op het terrein van het voormalige Wittevrouwenklooster. Drie koetshuizen werden gebouwd aan de linkerzijde, komend vanaf de Wittevrouwenstraat. Nog in 1884 kwam er een nieuw koetshuis in de Molenstraat, ter vervanging van zes kleine huizen. Alle koetshuizen waren van rijke families op de Plompetorengracht. Al in 1905 zijn de koetshuizen buiten gebruik, de gegoede families gingen wonen in de nieuwe buitenwijken van de stad. De koetshuizen kregen een andere bestemming.

Rond die periode startte Anton Immink in 1906 met een assemblagebedrijf voor automobielen. In 1911 had hij de panden Ridderschapstraat 1 en 3 helemaal omgebouwd voor dat doel. Nog weer zes jaar kwam er een tweede garage in de Ridderschapstraat. In 1917 kwam in een volledig voor die functie gebouwd pand Garage U.T.A.M. Ook dat pand kwam in de plaats van een koetshuis. U.T.A.M. reed met taxi’s en had auto’s voor de verhuur, ook was het een stallingsgarage.

In de Ridderschapstraat en Molenstraat staat nog één origineel koetshuis, het is nu een kinderdagverblijf. Ook de automobielfabriek van Immink en de Garage UTAM zijn in tact gebleven. UTAM is zelfs nog stallingsgarage. Een koetshuis ernaast werd in 1915 gesloopt voor een fabriekspand en werd in 1921 deel van garage UTAM. Van een koetshuis in de aanpalende Molenstraat is alleen de voorgevel bewaard gebleven. De historie en functie van de koetshuizen en garages is beschreven in een boekje.

Het boekje is te bestellen en wordt dan per post thuisbezorgd voor € 8 inclusief verzending. Bestel per e-mail met uw adres, dan volgt een bericht.

Tagged on: