Woerden heeft zich als garnizoensplaats te midden van de weilanden ontwikkeld tot een kleine industriestad. De Oude Rijn voerde de grondstoffen aan, en veel ging per schip naar de afnemers. De pannenfabriek staat er nog steeds, van de kaashandel is minder overgebleven.

Woerden Industriezone Oude Rijn - Rijnkade

Woerden Industriezone Oude Rijn

Dit is de Oude Rijn bij Woerden, aan de rechterzijde van de oever loopt de Leidsestraatweg en aan de linkerzijde Barwoutswaarder. In Woerden heette de Leidsestraatweg tot 1932 Pannenbakkerijen – sinds vroege tijden vanaf de 17e eeuw werd het de locatie voor nijverheid en arbeiderswoningen: baksteen en pannenfabrieken, graan en veevoer, handel en bewerking. Een stukje straat heet nog Pannenbakkerijen. Er staat niet alleen een werkende dakpannenfabriek, ook de oude arbeiderswoningen bij de steen- en dakpannenfabriek J. Brunt zijn er te vinden. Op het terrein van de fabriek staat nog een monumentale schoorsteen uit 1926, de tijd van J. Brunt.

Op het onderste plaatje staan rechts de Woerdense Dakpannen en Steenfabriek (Monier) en links de gebouwen en silo’s van Arie Blok’s veevoederbedrijf. Tussen Arie Blok en de Rijn loopt een jaagpad. Langs de Oude Rijn staat nog meer fraai industrieel erfgoed. Een wandeling vanaf de oude haven in Woerden langs het voormalige jaagpad is de moeite waard. Dat levert overigens wel een aandachtspunt op: een aantal panden aan het begin van het jaagpad aan de zijde van de Leidsestraatweg zijn overduidelijk aan een opknapbeurt toe.

Leidsestraatweg 19-21 Woerden - vm zadelmakerij en pakhuis met achterzijde aan de rivier

Oude zadelmakerij en pakhuis aan de rivier

De wandeling op de terugweg langs die Leidsestraatweg voert langs verschillende voormalige bedrijven. Het pand met de naam ‘Het oude pakhuis’ was een oudere vestiging van de firma Blok uit 1930, nu een gemeentelijk monument. Op nummer 109 staat ook nog een voormalige graanmaalderij van T. Koetsier uit 1928. Enkele woonhuizen van vroegere steenbakkers staan op nummer 70 en 90, ook gemeentelijke monumenten.  Dan staat er weer een monumentaal pakhuis van veevoederbedrijf Van Doorn uit 1923 met woonhuis op nummer 41. Aan de overzijde van de straat op nr 32-38 is “Stoom- Wasch- en Strijkinrichting Ververij en Chemische Wasscherij Johanna” van Wed. H. van Slagmaat gevestigd, met directeurswoning (1904) en schoorsteen (1926). Er is nu een galerie van de familie gevestigd. Een pakhuis van voorheen een zadelmakerij staat op Leidsestraatweg 19-21, de achterzijde van deze panden zijn aan de Oude Rijn goed te zien. Bijna er naast op nummer 25 staat ook nog een pand met een pakhuis.

Allen zijn tastbare herinneringen aan de Oude Rijn sinds vroege tijden (17e eeuw), locatie voor nijverheid en arbeiderswoningen: baksteen- en pannenfabrieken, graan en veevoer, handel en bewerking.

Datering1871 – 1907 – 1953
AdresOude Rijn – Leidsestraatweg, Woerden
Soortindustriële omgeving en objecten van cultuurhistorische waarde
Trefwoordaan water verbonden regionale bedrijvigheid

De schoorsteen van de dakpannenfabriek Brunt

Tagged on: