De woningen van Duivendorp worden ingrijpend gerenoveerd. De fabriekswoningen hoorden bij zeepfabriek ‘De Duif’ van Pleines.  Na jarenlange voorbereiding is aan de bewoners een voorkeur gevraagd, met name of ze instemmen met renovatie. Een meerderheid is daarvoor.

Enkele huizen aan de Pleineslaan

In 1920 realiseerde Woningbouwvereniging “Het Duivendorp” uit Den Dolder een serie woningen. De woningen zijn nu in bezit van Woningbouwvereniging de Kombinatie uit Zeist. De kwaliteit van de huizen is slecht geworden. Plannen zouden leiden tot sloop. Wat vonden de bewoners daarvan: slopen of renoveren.

Een paar weken na het huis-aan-huis toelichten van het renovatievoorstel aan de bewoners van Pleineslaan nr 25 t/m 41 en 34 t/m 50, is het resultaat van de draagvlakmeting bekend. Een meerderheid van de bewoners zegt ja tegen het renovatievoorstel. Woningbouwvereniging de Kombinatie is tevreden met dit resultaat en de getoonde steun van de bewoners. De woningen worden in de oude stijl teruggebracht met alle comfort van deze tijd!

Respect voor monumentale status

Het woningbouwcomplex is in 1920 gebouwd in opdracht van de toenmalige woningbouwvereniging Het Duivendorp uit Den Dolder. De Vereniging werd opgericht door drie werknemers van zeepfabriek “De Duif” en bij KB d.d. 14-07-1920 erkend als vereniging uitsluitend werkzaam in het belang van Volkshuisvesting. De twintig arbeiderswoningen zijn gedeeltelijk om een straatplein gebouwd. De woningen zijn opgetrokken in Oud-Hollandse stijl en bestaan uit een bouwlaag met afgewolfd mansardedak, voorzien van een of meer topgevels. De woningen staan op de monumentenlijst van de gemeente Zeist. In het renovatieplan wordt rekening gehouden met deze monumentale status. De woningen stonden in de nabijheid van door fabrikant Pleines van Zeepfabriek De Duif gerealiseerde woningen in 1902 en 1906. Die oudste woningen zijn er niet meer.

Van energielabel E/F/G naar A

De corporatie gaat de twintig woningen uit 1920 uitgebreid vernieuwen en isoleren, de installaties vervangen etc. Hiermee krijgt de woning een energielabel A in plaats van E/F/G. Dit zorgt ervoor dat de woning ook comfortabeler worden. De renovatie wordt zo ingrijpend dat er eigenlijk van een vernieuwing sprake is, met behoud van het uiterlijk. De voorbereiding van de renovatie is inmiddels gestart.

Tagged on: