Utrecht heeft sinds 2015 een nieuw plein met een unieke overkapping: Perron 9 op het Berlijnplein in de wijk Leidsche Rijn. Straks gaan we er naar de bioscoop of verblijven we er onder de historische perronkap van het Centraal Station uit 1894.
Het Centraal Station Utrecht is volledig vernieuwd. In 2013 werden de laatste historische perronkappen verwijderd, maar met een belofte. Op twee locaties zouden de perronkappen terugkeren: in Goes en meer nabij, het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. De laatste belofte is vervuld.
In Leidsche Rijn is dicht bij het NS station, op het tunneldak van de A2, ruimte ingericht voor evenementen of publieksontmoetingen. Delen van het oude Centraal Station zijn daar gemonteerd tot Perron 9. Het is een mooi voorbeeld van hergebruik van erfgoed. De montage is in oktober begonnen en het werk is onlangs opgeleverd. Het plein bestaat uit dikke blokken natuursteen, de bomen zijn gepland en de kap staat er op zijn paasbest bij. We kunnen er nog even niet van genieten, de bebouwing rond het plein is (maart 2015) nog niet af. Aan het plein wordt onder anderen nog een nieuwe bioscoop gebouwd.
Het Centraal Station in Utrecht werd in 1894 volledig vernieuwd. Naar een ontwerp van ir. G.W. van Heukelom, die later De Inktpot ontwierp, kreeg het station vijf spoorkappen. Voor de looproute tussen Hoog Catharijne en de Jaarbeurs zaten de kappen in de weg. De grote kappen verdwenen bij de bouw van Hoog Catharijne dat in 1973 werd geopend. Niet alle kappen moesten daarvoor wijken. Maar bij de meest recente vernieuwing van het Centraal Station verdwenen in 2013 de laatste historische perronkappen.
Op het Berlijnplein leeft de historie van het oude Centraal Station van Utrecht voort.