Aan de weg tussen Loenersloot en Baambrugge staat wat verloren een schoorsteen achter een kleine verzameling gebouwen. De gebouwen verraden in eerste instantie hun oorsprong niet: een melkfabriek. Het is nu de vestiging van een stomerij.

Baambrugge stomerij en wasserij UNICUM in 1983 – foto HUA92124

Zuivelbereiding gebeurde veelal op de boerderij. In het waterrijke gebied in de Ronde Venen waren de transportmogelijkheden beperkt. In 1916 is voor de weideboeren in deze omgeving een melkfabriek opgericht, de NV Fabriek ter bereiding van Zuivelproducten Landlust. De fabriek is gebouwd aan de Rijksstraatweg 109-111 te Baambrugge. De locatie werd zo gekozen om de bereikbaarheid per boot over de Angstel. De tussen Baambrugge en Loenersloot gelegen fabriek ging tien jaar later samen onder de naam: “Met ons beiden aangepakt”, de MOBA. Na de oorlog fuseerde de zuivelfabriek met de O.V.V. in Amsterdam. Het gebouw werd overbodig en werd verkocht.

De nieuwe eigenaar gaf er een andere bestemming aan: sinds 1955 is er een stoomwasserij gevestigd. Wasserij Unicum ging in 1967 over op het chemisch reinigen. De markante gebouwen worden goed onderhouden en zijn melkwit geschilderd, gewassen wordt er nog steeds, nu door Hendrikse Stomerijen.

Datering 1916-1967
Adres Rijksstraatweg 109-111, 1396 JH Baambrugge, gemeente Ronde Venen
Soort industrieel gebouw van cultuurhistorische waarde
Trefwoord lokale aan water verbonden agro-industrie en later aan wegen verbonden bedrijvigheid

 

Melkfabriek MOBA en later UNICUM Baambrugge

Melkfabriek MOBA en later UNICUM te Baambrugge

Tagged on: