In januari 2019 zijn de voormalige gemeenten Ameide en Leerdam bij de provincie gekomen. Samen met Vianen vormen ze de gemeente Vijfheerenlanden. Bekijk de inventarisatie van het industrieel erfgoed in deze voor de provincie nieuwe gemeente.

Voormalige stoomgemaal van Kedichem


Voor Vijfheerenlanden is een eerste inventarisatie van industrieel erfgoed uitgevoerd en door USINE op een lijst geplaatst. Elk gebouw of elk object dat van historische en bedrijfsmatige betekenis is, verdient een plaats op deze lijst. Vijfheerenlanden bestaat uit verschillende kermen, in vele er van troffen we industrieel erfgoed aan: Ameide, Hagestein, Hei- en Boeicop, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Meerkerk, Oosterwijk, Schoonrewoerd, Tienhoven aan de Lek en Vianen.

Bovenstaande huis vond haar basis in 1883. Het is niet zo maar een huis, erachter staat het oude stoomgemaal voor de bemaling van de Verenigde Polders Kedichem en Oosterwijk en de uitwatering naar de Linge. Bij het gemaal hoort de dienstwoning, het huis. Het gemaal is in 1922-1923 geëlektrificeerd en in het gemaal is aanwezig een werkende centrifugaalpomp fabricaat Pannevis uit Utrecht.

De watertoren van Meerkerk in de gemeente Vijfheerenlanden

Een Rijksmonument in Meerkerk is de watertoren. Opdrachtgever Drinkwaterleidingbedrijf ‘De Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden’ heeft de toren in 1936 laten bouwen. Ze is uitgevoerd in beton en gemaakt met een zogenaamde glijbekisting. In een continu proces werd de toren in ruim een week tijd tot bijna 50 meter hoogte opgetrokken. Daarna kwam het puntdak erop. Veel meer adressen zijn te vinden op de lijst industrieel erfgoed van Vijfheerenlanden.

Lijst industrieel erfgoed

Van elke gemeente in de provincie Utrecht is een lijst beschikbaar met adressen waar industrieel erfgoed is te vinden. Voor de gemeente Vijfheerenlanden is nu voor het eerst een lijst samengesteld, en inmiddels al vernieuwd. De lijst is te downloaden bij Industrieel erfgoed, Gemeenten, Vijfheerenlanden, of deze link.

De lijst is nog niet compleet, er ontbreken bijvoorbeeld gebouwen uit de periode wederopbouw, de periode 1945-1965. Andere gebouwen die ontbreken zijn die met een industrieel verleden die nog niet als erfgoed worden gezien. De gebouwen passen bijvoorbeeld niet binnen de kunsthistorische of architectonische criteria. Waar mogelijk zijn korte beschrijvingen van de industriële functie toegevoegd en het jaartal van ontwerp of realisatie van het object. Plaatsing op de lijst betekent geen bescherming. Een behoorlijk aantal is wel rijks- of gemeentelijk monument en dat is dan bij het adres aangegeven.

Voor een ieder die ons wil helpen met de lijst compleet te maken of te corrigeren, aarzel niet ons te mailen: usine4utrecht@gmail.com En zo is de provincie Utrecht rijker geworden met een variatie aan industrieel erfgoed.

 

Tagged on: