De Munt in Utrecht staat aan het Merwedekanaal en tot voor kort van de Rijks Munt. Aan het slaan van munten is in Utrecht in 2018 een einde gekomen. De Munt heeft een nieuwe functie gekregen.

De Munt aan het Merwedekanaal bij de Muntbrug

Het slaan van munten heeft een lange historie in de stad: van 1647 tot 1910 was het bedrijf gevestigd op de Neude met de hoofdingang op de Oudegracht. Op die locatie werd na de verhuizing in 1910 in 1924 het hoofdpostkantoor geopend. Tot die tijd sloeg een zelfstandig werkend muntmeester zijn munten op de werktuigen van het Rijk. Het was een vorm van privatisering in de negentiende eeuw: het werk werd door derden gedaan in het gebouw en met de machines van het Rijk. Die werkwijze was er niet meer in de nieuwe Rijks Munt.

Tekening van de Rijks Munt in 1911 van W. Kramer, beeldbank RCE

De locatie van de Munt aan het Merwedekanaal werd strategisch gekozen: de aanvoer van de (minder edele) metalen als de afvoer van munten naar de Nederlandse Bank te Amsterdam ging per schip. De verbinding met de stad Utrecht bleef kort door de Leidse Rijn en Leidseweg. Direct achter de neoclassicistische voorgevel waren de werkplaatsen van de Munt te vinden: het smelthuis voor de metalen, de pletzaal en de muntzaal. In de eerste zaal werd het ruwe koper met andere metalen tot staven gesmolten. Vervolgens volgde bewerking in de volgende zaal, het pletten van het metaal tot de gewenste muntdikte. In de laatste zaal stonden de muntpersen voor het slaan van de munten. De productie van het aantal munten liep tot in de tientallen miljoenen per jaar.

Onder de binnenplaats kwam in de jaren 1930 een 250 m2 grote kelderkluis, voor de opslag van munten voor Nederlands Indië. De binnenplaats is in 2005 deels overdekt met een glazen dak en met open gewerkte gevels ontstond een nieuwe ruimte. Van 2001 tot 2013 was in het gebouw van de Munt het Geldmuseum gevestigd. Daarna ontbrak in Den Haag de financiële steun voor deze functie.

Utrecht Rijksmunt - binnenplaats foto Ramon Mosterd

Binnenplaats – foto Ramon Mosterd in opdracht van de gemeente Utrecht

Munten worden niet meer in de Munt geslagen. Tot het einde van het jaar 2018 kwamen uit deze locatie de euromunten op rijksbestelling, munten voor andere landen en diverse herdenkingsmunten. De Rijks Munt is in 2016 door het Rijk verkocht en eind 2018 verhuisd naar een nieuw pand in Houten. In 2016 heeft ook het pand de Munt een nieuwe eigenaar gekregen.

De Munt wordt omgebouwd naar nieuwe functies, met werkplekken, mogelijk een klein hotel en horeca. De horeca heeft inmiddels een eigen entree gekregen en de Munt is deels voor kleine of grote evenementen te huur. Het pand is een Rijksmonument. Pers ‘De Slag’ staat hopelijk als herinnering nog in het gebouw.

Datering1910
AdresLeidseweg 90 hoek Muntkade, 3531 BG Utrecht
Soortindustriële omgeving en gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoordaan water verbonden en centraal in het land gelegen bedrijvigheid
Tagged on: