Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen wint de prijsvraag voor de herbestemming van Watertoren De Helling op Rotsoord (adres: Heuveloord 27 Utrecht).  Dit bureau mag het markante monument aan de Vaartsche Rijn naar eigen ontwerp verbouwen en herbestemmen. De Watertoren (uit 1906) is 37 meter hoog en bovenin komt een restaurant.

Utrecht Heuveloord Watertoren De Helling nieuws 2011De toren was indertijd de derde in de stad van de UWM naar een ontwerp van ir. P.E. Rijk in 1906 gerealiseerd. In 1977 werd vanwege achterstallig onderhoud de toren afgeschermd door wit/blauw aluminium profiel. Na restauratie in 1998 kwam de toren weer blakend van gezondheid tevoorschijn. Het ontwerp van het Architectuurbureau laat de buitenkant van de toren ongemoeid.

De nieuwe ontwikkeling van de toren richt zich op het interieur van de toren. Het plan behelst naast het restaurant een interieurontwerpbureau met expositieruimte, diverse atelierruimtes, een ZZP-center en een vergaderruimte. Bovendien zal de toren tot op het dak publiek toegankelijk worden.

Om dit complexe programma te realiseren wordt een trappenhuis met lift in de toren toegevoegd. De Watertoren op Rotsoord wordt daarmee voor publiek als industrieel monument permanent opengesteld.

(nabericht: met de ombouw is in november 2014 begonnen, het duurde zo lang omdat eerst vergunningperikelen opgelost moesten worden en een investeerder gevonden werd)

Tagged on: