Van Gorp heeft Vulto in Schalkwijk overgenomen, een bedrijf met een oude historie. Waarschijnlijk is rond 1730 op deze locatie een korenmolen gebouwd. Op de momenten dat er geen wind is, werd de aandrijving verzorgd door paarden: het was tevens een rosmolen. Geleidelijk aan ontstond een volwaardig dierenvoederbedrijf, nu biologisch in bedrijf.

Schalkwijk Houten Pothuizerweg - Vulto en nu Van Gorp biologische voeders

Veevoederbedrijf Vulto is nu Van Gorp biologische voeders

Schalkwijk molen Vulto in 1888 onttakeld

Molen Vulto in 1888 onttakeld

De vroegere molen was aanvankelijk een nevenactiviteit van de boer, ze stond achter zijn boerderij. Eigenaar G.J. Groen verkocht de boerderij met molen in 1876 aan de Schalkwijker Jan Vulto, molenaar en koopman. In 1888 werd de molen omgebouwd tot stoomkorenmolen (10 PK), de molen verloor haar wieken. In de loop van de tijd ontstond een modern meel- en veevoederbedrijf, er kwamen schuren en een silo bij. Uitbreidingen vonden plaats in 1914, 1930 en vervolgens na de oorlog in 1956 en 1960.

De onderbouw van de molen bleef in gebruik tot 1970. Toen werd de locatie nodig voor een nieuwe silo en is ze gesloopt. Het graan werd tot die tijd gemalen door de Coöperatieve graanmaalderij uit Houten. Met een eigen maalderij was dat niet meer nodig. De gebouwen zijn nu in gebruik bij Biologische voeders Van Gorp. De voormalige molenaarswoning is niet afgebeeld, maar staat er voor.

Datering va 1888
Adres Pothuizerweg 4, 3998 NC Schalkwijk gemeente Houten
Soort industriële omgeving en gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoord lokale agro-industrie
Tagged on: