Wasserij Aurora was tot 2009 actief op de Koningsweg in Utrecht. In 2010 is de studentenhuisvester SSH eigenaar geworden van de panden. De plannen voor de herbestemming zijn in 2012 klaar. Het complex is in gave staat en blijft grotendeels behouden.

Het te behouden deel van wasserij Aurora aan de Koningsweg

In 2010 heeft de Stichting Studentenhuisvesting (SSH) de panden Koningsweg 104, 106 en 108 aangekocht. Bijna twee jaar later maakte de de nieuwe eigenaar haar plannen bekend. SSH gaat in bestaande panden van de wasserij en op een te slopen locatie 62 studentenwoningen en 6 starterswoningen realiseren.

Het te behouden deel van de wasserij is in 1903 gebouwd naar de werkwijze van toenmalige wasserijen. De droogruimte voor de was werd apart gerealiseerd in een gebouw van enkele verdiepingen. Een deel van de studentenwoningen komt in dat oude monumentale deel van Aurora, dat op tijd een gemeentelijk monument is geworden. Het aan de Koningsweg staande niet monumentale deel van Aurora, naast de oude wasserij, wordt gesloopt en vervangen door een vergelijkbaar ‘bouwvolume’ waarin ook studentenwoningen komen. Verborgen vanaf de straat staat achter het oude pand nog een deel van de vroegere schoorsteen. Het zou mooi zijn als die nog een keer gerestaureerd wordt naar de oorspronkelijke hoogte.

De vorige eigenaar heeft helaas de karakteristieke lichtreclame meegenomen, die al sinds de jaren 1950-1960 op het pand zat. Het zou mooi zijn als de renovatie afgerond kan worden met het terugbrengen van deze link naar de oorspronkelijke functie van de panden.

Tagged on: