Het pand aan de Eemnesserweg behoort tot de oudste gebouwen voor telefooncentrales, en dat in een kleine gemeente in Nederland. Het is in 1890 voor de Nederlandsche Bell Telephoon Maatschappij, in chalet-stijl gebouwd. Ook de huidige telefooncentrale, uit de tijd van de PTT, is de moeite waard. Daar is herbestemming voor te verwachten.

Baarn voormalige telefooncentrale Bell

Baarn voormalige telefooncentrale Bell aan de Eemnesserweg

Alexander Graham Bell was de oprichter van de telefoonmaatschappij Bell in Amerika. Omdat het telegrafiebedrijf Western Union zijn uitvinding, de telefoon, niet wilde kopen richtte Bell samen met zijn financier G.G. Hubbard in 1877 de Bell Telephone Company op. Op 1 juni 1881 ging de Nederlandsche Bell-Telephoon Maatschappij in Amsterdam van start. Vervolgens werd een heel netwerk uitgerold.

Alle telefoondraden liepen bovengronds en er kon per draad slechts één gesprek gevoerd worden. Baarn was er in 1890 redelijk vroeg bij als één van de dertien locaties van Bell. De gemeente en omstreken had voldoende potentiële klanten, het waren er vanaf de start 10. Bell is in 1913 overgenomen door het Rijk. Tot 1924 functioneerde het als telefooncentrale, met telefonistes om de verbindingen met losse snoeren te maken. Automatische centrales, zonder telefonistes, deden hun intrede. Het pand heeft nu een woonfunctie.

Baarn telefooncentrale PTT – Teding van Berkhoutstraat

De Bellcentrale in Baarn werd verplaatst naar een Rijkscentrale. Voor de toenemende verbindingen is in 1935 een nieuw PTT gebouw in gebruik genomen naast het postkantoor van Baarn. Ook dat gebouw aan de Teding van Berkhoutstraat is de moeite waard voor een herbestemming. De huidige telefooncentrales zijn namelijk erg compact.

Datering 1890 en 1935
Adres Eemnesserweg 50, 3741 GC Baarn en Teding van Berkhoutstraat 7, 3743 BT Baarn
Soort industriële gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoord nutsvoorziening voor de regionale telecommunicatie

 

Tagged on: