Op donderdagmiddag 12 november wordt in Deventer een studiemiddag gehouden over industriespoor onder de titel: Industriespoor uitgerangeerd? Op vrijdag 27 november 2015 wordt in Rotterdam een studiedag gehouden over verticaal transport onder de titel: Haal op die hijs! Lees meer over de studiedagen en aanmelding in dit bericht.

Een tweetal lezingen worden in de maand november georganiseerd in Nederland met behulp van de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN). Wij attenderen u graag op deze inhoudelijke en veelal goede ontmoetingsmogelijkheden op het gebied van het industrieel erfgoed.

Industriespoor uitgerangeerd - studiemiddag DeventerOp donderdag 12 november wordt in Deventer een studiemiddag gehouden over industriespoor onder de titel: Industriespoor uitgerangeerd?

Op de bovenverdieping van het station Deventer wordt een studiemiddag georganiseerd over het industriespoor. Het ooit zo uitgebreide industriespoor in Deventer heeft de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) geïnspireerd een en ander nader te onderzoeken en te boekstaven.

Voor de provincie Utrecht kan dit ook leerzaam zijn. Wat zijn bij ons sporen van industrieel erfgoed? De tram naar Rhenen en de trein naar Veenendaal had een belangrijke functie in het goederenvervoer, om voorbeelden te noemen. Industriespoor ligt nog wel op industrieterrein Lage Weide in Utrecht, maar hoelang nog?

De studiemiddag wordt georganiseerd in samenwerking met FIEN. Voorafgaande aan de boekpresentatie bieden we een aantal interessante lezingen.

 

Haal op die hijs - studiemiddag RotterdamOp vrijdag 27 november 2015 wordt in Rotterdam een studiedag gehouden over verticaal transport onder de titel: Haal op die hijs!

In het Maritiem museum van Rotterdam gaat de studiedag over de plaats en het belang van het verticaal transport in de techniek- en industriegeschiedenis. Tot voor kort waren in grote havenplaatsen als Rotterdam vele tientallen kranen per havenbekken doende de voor de wal liggende schepen te laden of lossen. Tegenwoordig zijn die kranen veelal vervangen door een paar enorme containerkranen. Tijd dus om aandacht te besteden aan de geschiedenis van de kranen in het algemeen en havenkranen in het bijzonder.

Voor de provincie Utrecht lijkt deze studiemiddag in eerste instantie wellicht minder interessant. Toch stond de fabriek voor de grootste havenkranen in de stad Utrecht. De N.V. Ned. Kraanbouw Maatschappij aan de Jekerstraat is echter volledig verdwenen. Op verschillende plaatsen in de provincie staan nog wel havenkranen, waaronder erfgoed.

De studiedag wordt door NedSEK georganiseerd in samenwerking met FIEN en het Maritiem Museum Rotterdam. Verschillende inleiders vertellen over de kranen als cultureel erfgoed en over de verschillende typen en merken kranen. In de studiemiddag is tijd voor een rondleiding langs de kranencollectie van het museum. De nadere gegevens vindt u in de bijlage

Voor aanmelding voor de studiedagen, zie de bijlagen.

Deventer Uitnodiging studiemiddag Industriespoor 12 nov 2015.pdf

Deventer Industriespoor boek informatie.pdf

Rotterdam Uitnodiging studiedag verticaal transport kranen 27 nov 2015.pdf