De monumentale smederij aan de Dorpsstraat 15 in Lage Vuursche wordt omgebouwd naar drie appartementen en een commerciële ruimte. Een groot deel van het pand wordt gesloopt, de werkzaamheden zijn inmiddels gestart.

Smederij Lage Vuursche

Het pand in april 2016

De opdrachtgever is de Stichting ter Behoud van Monumenten Lage Vuursche. Het pand staat voor een groot deel al zeven jaar leeg. Vooral het gedeelte met het rieten dak werd er niet beter van en dat is het rijksmonument. In de voormalige smederij komen twee riante appartementen, een geschakelde villa en een commerciële ruimte. Aan de achterkant komt een nieuw koetshuis, met plek voor zes auto’s.

De geschiedenis van het monument gaat terug naar 1854, toen smid Piet Vervat hier zijn smederij begon. Dat is in de negentiende eeuw vast gebouwd aan Dorpsstraat 13, op onderstaande foto links. Volgens een bericht in de Cobouw gaat dat deels tegen de vlakte. Makelaar Arjan van der Waaij uit Eemnes heeft dat verteld. De makelaar treedt ook op als woordvoerder van de Stichting ter Behoud van Monumenten Lage Vuursche, de eigenaar van het pand. ,,Het uitstekende gedeelte van het pand – waar vroeger de smederij zat – is een rijksmonument en wordt gerestaureerd en gerenoveerd’’, aldus Van der Waaij.

Het is nog niet bekend hoe de commerciële ruimte wordt ingevuld, aldus Van der Waaij. “Het zou een kapsalon kunnen worden, maar ook een kunstgalerie of een winkel met streekproducten behoren tot de mogelijkheden. Er zou zelfs weer een smid in kunnen komen. Er komt in elk geval géén horeca in het pand, dat is de afspraak.’’ De woningen en commerciële ruimte worden casco opgeleverd. Onder het pand komen kelders.

gevel smederij Lage Vuursche

Het niet gesloopte deel van het Rijksmonument

vernieuwde smederij Lage Vuursche

Impressie van het gerestaureerde pand

Delen:Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageShare on Google+Email this to someone
Tagged on: