In Utrecht heeft jarenlang een fabriek van Philips de markt van lasstaven voorzien. Grootverbruiker was het plaatselijke Werkspoor en DEMKA leverde het staal. In de grote groeiperiode van Philips in de periode wederopbouw stopte het bedrijf met het grootschalig laten verhuizen van personeel naar Eindhoven. De Philips fabrieken komen naar de streken waar de medewerkers al wonen, spreiding van werkgelegenheid. In Utrecht kwam deze fabriek.

Kantoorgebouw "De Lasstaaf"

Kantoorgebouw “De Lasstaaf”

Voor de Tweede Wereldoorlog werden al stalen bruggen gelast in Nederland. Een eerste exemplaar van Werkspoor is de uit 1934 stammende D.M. Plompbrug in Oud Zuilen. Bij staalconstructies en machinebouw wordt de techniek in toenemende mate toegepast. De eerste zeer grootschalige toepassingen worden wereldwijd bekend in de Tweede Wereldoorlog. De Amerikanen bevrijden Europa met hulp van de voor het grootschalig transport van troepen gelaste Liberty schepen. De grote schaal waarmee deze schepen geproduceerd moesten worden, gaf de kans om het lassen te bewijzen. De lastechniek heeft geleidelijk aan het ingeburgerde werk met klinknagels in de staal verwerkende industrie vervangen.

Voor het lassen zijn lasstiften of lasstaven nodig. Deze staven van metaal en chemicaliën werden bij het lassen verwerkt. Philips was medio 20e eeuw een conglomeraat van veel verschillende bedrijven, ook van lasstaven. Philips ging de lasstaven produceren in de buurt van haar leverancier van lasdraad: DEMKA, en in de buurt van een grote afnemer van lasstaven: Werkspoor. De fabriek kwam eerst op de Croeselaan (28-30), waar een bestaand fabrieksgebouw van Pintsch werd overgenomen. De uitbreidingen van het bedrijf kwamen in 1958 en 1964 op het industrieterrein Lage Weide.

Utrecht Kernkade Philips lasstavenfabriek Lage Weide

Bedrijfsgebouwen “De Lasstaaf”

De Philips Lasstavenfabriek bestond uit een kantoor, fabricagehallen voor lasstaven, een lasschool, een laboratorium, en een expeditie centrum. Philips heeft de fabriek in de jaren 1980 gesloten. Lassen gebeurt tegenwoordig met lasautomaten, voor die lasdraad zijn geen chemicaliën meer nodig. De panden zijn nu in gebruik als kantoor en bedrijfshallen voor verschillende huurders.

Het complex is ontworpen in de eigen ontwerp afdelingen van Philips. Het is nog geheel origineel met de materialen uit die tijd: dakpanelen, zachtboard plafondtegels, een vrijdragende gevel van stalen dragers en glas, toepassing van gasbeton elementen etc.. Het gebouwencomplex behoort tot de oudste op industrieterrein Lage Weide. Als industrieel erfgoed uit de periode wederopbouw verdient het bescherming.

Datering 1958, 1964
Adres Kernkade 18 / Neutronweg, 3542 CH Utrecht
Soort industriële gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoord aan wegen verbonden bebouwing en bedrijvigheid
Tagged on: