USINE stelt de U.T.A.M. Garage in de Ridderschapstraat open voor het publiek. Op zaterdag 12 september 2015 is het in Utrecht Open Monumentendag. Het landelijk thema is dit jaar ‘Kunst & Ambacht’.

150912 Open monumentendag Poster UTAM 500De monumenten zijn opengesteld van 10.00 uur tot 17.00 uur. Er is in Utrecht meer te doen, bijvoorbeeld drie wandelroutes en diverse themarondleidingen leiden langs zeventig opengestelde monumenten. Dit jaar veel aandacht voor bijzondere interieurelementen, restauratiewerk en de ambachtslieden en kunstenaars die zich hier mee bezig houden. Het accent ligt vooral op de ambachten áchter de kunst, zoals we die veel aantreffen in historische interieurs. Denk aan Paushuize met de indrukwekkende balzaal, de Fundatie van Renswoude in rococo-stijl, maar ook aan het hoofdpostkantoor in gave Amsterdamse Schoolstijl. En niet te vergeten: NV U.T.A.M.: de ‘Utrechtse Taxameter en Automobiel Maatschappij’.

Garage N.V. U.T.A.M. Ridderschapstraat 8 werd in 1917 in gebruik genomen. De garage en het voorpand voor personeel is een ontwerp van architect D.J. Heusinkveld. Garage U.T.A.M. had drie functies: stalling van auto’s van derden, huurauto’s in- of exclusief chauffeur waaronder de taxi’s en onderhoud en reparatie van voertuigen. In 1917 was reparatie van automobielen nog een ambachtelijke aangelegenheid, U.T.A.M. beschikte bijvoorbeeld over een eigen smederij. Het pand is geheel gebouwd naar het bedrijfsconcept van 1917 voor een garage. Binnen enkele decennia was dit bedrijfsconcept al achterhaald, hoe is het toen met de garage gegaan? Bezoek het pand en maak de rondleiding mee. Op de Open Monumentendag wordt een boekje gepresenteerd over de garages en koetshuizen in de straat van de UTAM, zie publicaties.

.