Op Open Monumentendag is er Open Dag op de Wagenwerkplaats Amersfoort. Verschillende bijzondere gebouwen en de nog aanwezige rolbanen van de Wagenwerkplaats zijn eind juni aangewezen als Rijksmonument.

amersfoort-wagenwerkplaats-brochure-siestaOp de Wagenwerkplaats is op 8 september 2007 van 10.30 – 16.00 uur Open Dag, met een Buitenmarkt met de meest recente informatie over de toekomst van de Wagenwerkplaats en het kinderfestijn “Ontdek het groene spoor”.

De aanwijzing tot Rijksmonument is een goede aanleiding voor de “Werkgroep Groene Ruimte Wagenwerkplaats” om het voortouw te nemen voor het organiseren van een Open Dag. De werkgroep wil “Landschap, cultuurhistorie en natuur in samenhang de stad binnenhalen”, door over het voormalige fabrieksterrein een groene route uit te zetten vanuit de stad Amersfoort, over de Wagenwerkplaats, naar het natuurgebied de Bokkeduinen.

Bezoekers van de Wagenwerkplaats op Monumentendag worden uitgenodigd om – aangekomen op het terrein – het Groene Spoor te ontdekken. Wie wil deelnemen aan één van de excursies, inclusief bezichtiging van enkele gebouwen, kan zich daarvoor opgeven op de Buitenmarkt in de kraam van Siesta, (Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort) Daarnaast is er informatie verkrijgbaar over het plan van het Groene Spoor en andere toekomstplannen . Binnen enkele jaren zal de Wagenwerkplaats Amersfoort gaan bruisen, dat staat nu al vast. Enkele werkgroepen en organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Wagenwerkplaats nemen deel aan de Buitenmarkt. Stichting Nederlands Kindermuseum en het Vindselmuseum en Xynix geven acte de presence. Er is een (kleine) filmstudio waar kinderen naar hun mening wordt gevraagd. Rond het middaguur is er een theatervoorstelling in de monumentale Veerensmederij. Monumentendag op de Wagenwerkplaats is niet alleen kijken, maar ook doen. De kinderen (en de volwassenen) mogen bouwen aan een hut en er zijn workshops bouwen met stokjes. En dan is er ook nog de tafel van Kostelijk met lekkere drankjes en smakelijke hapjes.

Het gebied van de Wagenwerkplaats is zeer uitgestrekt. Het gehele terrein is 24 hectare groot.

bron: SIESTA

Tagged on: