Het Oosterspoorwegstation is geopend in 1873. Mede door de ligging nabij Soestdijk heeft het een voorname uitstraling met veel decoratief houtwerk. Het is het enige station in Nederland met een buitentrap en balkon. En meer, het moest voldoen aan de eisen van Prins Hendrik met een Koninklijke wachtkamer.

Station Baarn met koninklijke wachtkamer

Baarn – Oosterspoorwegstation op het Stationsplein

Het station ligt aan de Oosterspoorweg, de lijn van Amsterdam via Baarn en Amersfoort naar Zutphen. De verbinding naar Duitsland kwam in 1880 gereed via Winterswijk en Bocholt, indertijd belangrijk voor kolentransport uit het Ruhrgebied. Het staion heeft lang het Oosterspoorstation geheten, omdat Baarn ook nog een tweede station heeft. Het is het in 1948 gesloten buurtspoorwegstation.

Dit station heeft voor de koninklijke gasten een speciale wachtkamer. Baarn is de op deze lijn opstapplaats voor koninklijk bezoek aan paleis Soestdijk of kasteel Drakensteijn. Prins Hendrik zorgde er persoonlijk voor dat het station met allure werd ontworpen en de koninklijke wachtkamer kreeg. In ruil stond hij diverse domeingronden af voor de aanleg van het spoor. De wens om Soestdijk aan te sluiten moest echter worden ingeslikt. Zijn broer Koning Willem III had voor Het Loo in Apeldoorn namelijk ook geen aansluiting gekregen.

Baarn - Oosterspoorwegstation buitentrap

Station met buitentrap

Het Oosterspoor en het station te Baarn is aangelegd door de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (later de Hollandse Spoorweg Maatschappij HSM). De concessie is in 1870 afgegeven. De komst van het Oosterspoor betekende voor Baarn, Hilversum en Bussum een revolutie. Plotseling was Amsterdam veel dichterbij gekomen. Dorpelingen konden voortaan veel gemakkelijker hun waren in de stad aanbieden. Andersom ontdekten de stedelingen de charme van het platteland. Een uitje naar het Gooi op zondag werd populair door de aanwezigheid van schone lucht, schoon water en ruimte. Voor de dorpen betekende het de start van een spectaculaire groei. De jaren rond 1900 lieten eveneens een sterke culturele opbloei zien; naast natuur werden ook de beeldende kunsten, architectuur en literatuur door de toen landelijke omgeving geïnspireerd.

Het pand is een Rijksmonument, met koninklijke wachtkamer en buitentrap.

Datering 1873
Adres Stationsplein 68, 3743 KM Baarn
Soort gebouw van cultuurhistorische waarde
Trefwoord aan spoor verbonden bebouwing
Tagged on: