Magazijnen voor tuingereedschappen en werkplaats: in 1899 opende de firma Blass en Groenewegen en Zoon deze nieuwe zaak op de Holle Bilt. Naast een kwekerij hadden ze nu ook een handel in tuinbouwwerktuigen. De gebouwen zijn in een in neo-renaissancestijl ontworpen. Het pand is een gemeentelijk monument.

De Bilt Holle Bilt - pand Blass en Groenewegen nu zonwering

Werkplaatsen en verkoopadres van vh Blass en Groenewegen nu voor zonwering

Ooit begonnen aan de Plantage naast Artis in Amsterdam kocht Groenewegen in De Bilt veertig hectare grond voor een eigen kwekerij. Het werd de vestiging van ‘Koninklijke Boomkwekerij firma Groenewegen en zoon’. De handel in een uitgebreid assortiment tuingereedschappen werd gedaan door de twee zoons van het echtpaar Groenewegen-Blass. In 1906 mocht de firma van de gebroeders Groenewegen zich ook Koninklijk noemen en werd het de ‘Kon. Magazijnen en Werkplaatsen van Tuinbouwwerktuigen en -benodigdheden Blass en Groenewegen’. In 1913 is de fabriek uitgebreid op een locatie elders.

Behalve het kweken van allerlei soorten bomen, hield het bedrijf zich ook bezig met de aanleg van tuinen, buitenplaatsen en boomgaarden. In 1903 werd bijvoorbeeld een plan gemaakt voor de aanleg van een terrein van 60 ha bij het Chr. Sanatorium voor Zenuwleiders te Zeist. Tot de handel in tuinbenodigdheden behoorden ook al het pootgoed, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. In de werkplaatsen werden o.a. hekwerken voor diverse landgoederen, ijsbanen en andere terreinen gemaakt. Een kantoor aan de Maliebaan in Utrecht was de laatste grote aankoop. Een aanverwant bedrijf was Imito & De Specht. Dit bedrijf was ook gevestigd op dit terrein. Het betrof een fabriek voor houtbewerking. Naast meubels werden ook tuinhuizen en houten landhuizen vervaardigd. Zo leverde dit adres een compleet pakket voor de ruim aanwezige landgoederen en tuinen van de aanzienlijke huizen in deze omgeving. Blass en Groenewegen ging in 1920 als beursgenoteerde firma ter ziele, maar zette tot 1924 haar activiteiten voort als Koninklijke Nederlandse Handels-Associatie Blass en Groenewegen.

Van 1939 tot 1958 hadden de werkplaatsen een geheel andere bestemming. Het Algemeen Electromotoren Bedrijf (toen bekend als AEB) is in 1937 opgericht door een Duitse ondernemer, de heer Köllen. Het bedrijf vestigde zich aan de Holle Bilt en richtte zich in het begin op reparatie en revisie van ELektrische MAchines. Later is de naam veranderd naar Elma. Na haar vertrek naar Soesterberg kwamen de panden weer vrij. In 1958 vestigde het bedrijf Godart-Mijnhart zich in De Bilt. N.V. Godart Mijnhardt is een van origine Engelse fabriek van elektromedische apparatuur. De nabijheid van de Universiteit van Utrecht, het Academisch Ziekenhuis en de bekendheid van Utrecht met instrumentenmakers zal een rol hebben gespeeld. De werkplaatsen werden tot haar verhuizing in 1968 volop gebruikt door fijnbankwerkers, instrumentmakers en elektronici. In dat jaar diende zich weer een nieuwe gebruiker aan, nu werd het adres de werkplaats van Tingieterij K.C. Roelen bv. Roelen kon in 1984 geen kant meer op, het pand werd te klein. Door overnames van tinbedrijven werd het even de grootste tinnegieter van Nederland. In 1987 verhuisde het bedrijf naar Zeist en het staat nu bekend onder de naam Kurz-Edeltin.

Daarmee is dit adres een korte inleiding in de industriële geschiedenis in onze provincie Utrecht geworden. Het gebouw heeft recent een nieuwe eigenaar gekregen, vanuit de werkplaatsen en showroom is sinds eind jaren 1980 zonwering te verkrijgen.

Datering 1899
Adres De Holle Bilt 25, 3732 HM De Bilt
Soort industrieel gebouw van cultuurhistorische waarde
Trefwoord aan wegen verbonden regionale bedrijvigheid
Tagged on: