Het laatste postkantoor van Nederland is in 2011 gesloten: het rijksmonument op de Neude te Utrecht.

Utrecht met postkantoor Neude van bovenaf – een groot gebouw

Ook de postkantoren behoren tot het industrieel erfgoed, ofwel erfgoed waarin bedrijvigheid heeft plaatsgevonden. In veel plaatsen hebben de voormalige postkantoren een herbestemming gevonden.

Dit hoofdpostkantoor is naar een ontwerp van architect J. Crouwel jr. in 1920 op de locatie van de toenmalige Munt gebouwd. De bovenverdiepingen van het pand was volledig bestemd voor telefooncentrales. Met de toename van het aantal telefoonlijnen konden de telefonistes vervangen worden door kasten met relais. Lang bleef deze techniek in gebruik. De afdeling post speelde bij de toenmalige PTT maar een bescheiden rol. Telefonie bleef de hoofdzaak en gebeurt nu digitaal, met een bescheiden ruimtewens.

Postkantoor Neude werd voor haar oorspronkelijke doel overbodig, net als veel andere gebouwen waar de schakelfunctie voor de telefonie hoofdzaak was. Het postkantoor is verkocht aan een beleggende verzekeringsmaatschappij. KPN huurt de verdiepingen nog tot in 2016. Daarna zal het verbouwd en uitgebreid worden voor detailhandel, horeca en mogelijk een hotel.

Tagged on: