De overgang van rijtuig naar automobiel is mooi beschreven in het boekje dat de Utrechtse Stichting voor het Industrieel Erfgoed (USINE) liet uitkomen in Garage U.T.A.M. op Ridderschapstraat 8. Het heeft de titel ‘Van koetshuizen tot garages’. Open Monumentendag stond in het teken van ‘Op Reis’: vervoermiddelen en de gebouwen die daar bij horen. De presentatie was op zaterdag 13 september: Open Monumentendag.

Van koetshuizen tot garage omslagVan koetshuizen tot garages
In de Ridderschapstraat zijn de oudste garages van de stad bewaard gebleven. Eén van die garages was zelfs een assemblagefabriek voor automobielen. De Ridderschapstraat ligt in de noordelijke binnenstad van Utrecht. Waarom daar garages kwamen is niet helemaal helder, maar de straat lag dicht bij een hoofdtoegangsweg tot de stad, de Biltstraat. Ook deden zich, door de aanwezigheid van koetshuizen, goede mogelijkheden voor om een garagebedrijf te starten.

De Ridderschapstraat is in 1663-1664 aangelegd op het terrein van het voormalige Wittevrouwenklooster. Drie koetshuizen werden gebouwd aan de linkerzijde, komend vanaf de Wittevrouwenstraat. Nog in 1884 kwam er een nieuw koetshuis in de Molenstraat, ter vervanging van zes kleine huizen. Alle koetshuizen waren van rijke families op de Plompetorengracht. Al in 1905 zijn de koetshuizen buiten gebruik, de gegoede families gingen wonen in de nieuwe buitenwijken van de stad. De koetshuizen kregen een andere bestemming. Rond die tijd startte Anton Immink met een assemblagebedrijf voor automobielen, in 1911 is Ridderschapstraat 1 helemaal omgebouwd voor dat doel. Nog weer zes jaar later in 1917 opende de door jonge geneeskundigen opgerichte Garage U.T.A.M. haar nieuwe pand op Ridderschapstraat 8. Ook dat pand kwam in de plaats van een koetshuis. U.T.A.M. reed met taxi’s en had auto’s voor de verhuur, ook was het een stallingsgarage. Het pand is op zaterdag 13 september open voor belangstellenden.

In de Ridderschapstraat en Molenstraat staat nog één origineel koetshuis, het is nu een kinderdagverblijf. Ook de automobielfabriek van Immink en de Garage U.T.A.M. zijn in tact gebleven. U.T.A.M. is zelfs nog stallingsgarage. Een koetshuis ernaast werd al in 1915 gesloopt voor een fabriekspand. Van het koetshuis in de Molenstraat is alleen de voorgevel bewaard gebleven.

Het boekje is te bestellen en wordt dan per post thuisbezorgd voor € 10,-, bestel per e-mail met uw adres, dan volgt een bericht. Het is ook te koop voor € 7 bij Puschkin, Ridderschapstraat 1.

Tagged on: