Van de vele keramiekbedrijven in Utrecht is er nog een volop bezig met vernieuwing: keramiekfabriek Mobach. De keramiekfabriek is in 1895 gesticht door Klaas Jaans Mobach. Al meer dan een eeuw staat het familiebedrijf aan het Merwedekanaal.

Mobach Kanaalweg Utrecht – werkplaatsen, expositie en woonhuis

Klaas Jaans Mobach werd in 1855 in Bolsward geboren als zoon van een pottenbakker. Al op 11-jarige leeftijd ging hij werken en leerde zo al vroeg het draaien van buizen. Zijn vader was een eigen bedrijf begonnen en daarin werkten zij tot de liquidatie in 1884. Vader en zoon waren daarna nog enkele jaren werkzaam bij tegelfabriek Tichelaar in Makkum.

De industrie in Friesland leed zwaar onder de economische moeilijke jaren van 1880-1890. Klaas Mobach verhuisde in 1894 naar Utrecht. Hij kwam in dienst bij de tegelfabriek van J.W. Mijnlieff als draaier en modelleur. In 1895 begon hij voor zichzelf. Met een startkapitaal van f 500,- van A.W. van Beek Calkoen werd aardewerkfabriek Mobach in 1895 opgericht. De eerste werkplaats kwam op een terreintje van dakpannenfabriek Oostveen aan de Jutfaseweg.

Na moeilijke eerste jaren nam de verkoop toe doordat Klaas zich ging toeleggen op werk in de stijl van de Art Nouveau en de Jugendstil. Deze nieuwe kunststijl is veel simpeler en strakker dan het daarvoor gemaakte traditionele werk. In 1897 kwam zoon Bouke in de zaak. Naast een winkel met woningen aan de Oudegracht 198 werd in 1913 met de bouw van een nieuwe werkplaats annex woning begonnen aan de Kanaalweg aan het Merwedekanaal. Deze vestiging is tot op heden het bedrijf, de toonzaal en een woning van de familie Mobach. Pas in 1925 stopte Klaas Mobach met het werk, hij overleed drie jaar later.

De voormalige kleiopslagplaats en de ruimte rondom de kolenoven uit 1922 dienen nu als expositieruimte. Inmiddels werkt de vijfde generatie Mobach met een team van medewerkers in het historisch pand aan de Kanaalweg in Utrecht. Gedurende al die jaren is de werkwijze niet wezenlijk veranderd. Alle keramiek wordt of op de schijf gedraaid of met de hand uit kleirollen of -platen opgebouwd. Mobach is bekend om haar manshoge plantenbakken en vazen en door de bijzondere kleuren van het glazuur.

Aan de Kanaalweg staat een voor het publiek toegankelijk industrieel monument, een Rijksmonument. In november heeft Mobach Keramiek in een weekend open huisdagen.

Datering 1913
Adres Kanaalweg 23-26, 3526 KM Utrecht
Soort industriële omgeving en gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoord van oorsprong aan water verbonden regionale bedrijvigheid

 

keramiekfabriek-mobach-plateau

Mobach – plateau van keramiek in de gevel

Tagged on: