Woerden heeft zich als garnizoensplaats te midden van de weilanden ontwikkeld tot een kleine industriestad. De Oude Rijn voerde de grondstoffen aan, en veel ging per schip naar de afnemers. De pannenfabriek staat er nog steeds, van de kaashandel is minder overgebleven.

Woerden Industriezone Oude RijnDit is de Oude Rijn bij Woerden, aan de rechterzijde van de oever loopt de Leidsestraatweg en aan de linkerzijde Barwoutswaarder. In Woerden heette de Leidsestraatweg tot 1932 Pannenbakkerijen – sinds vroege tijden vanaf de 17e eeuw werd het de locatie voor nijverheid en arbeiderswoningen: baksteen en pannenfabrieken, graan en veevoer, handel en bewerking. Een stukje straat heet nog Pannebakkerijen en er staat niet alleen een werkende dakpannenfabriek, ook de oude arbeiderswoningen bij de steen- en dakpannenfabriek J. Brunt zijn er te vinden. Op het terrein van de fabriek staat nog een monumentale schoorsteen uit 1926, de tijd van J. Brunt.

Langs de Leidsestraatweg staat ter hoogte van nummer 32 de stoomwasserij van de fa. Van Slagmaat met directeurswoning (1904) en schoorsteen (1926). In 1930 had de firma Blok een graansilo met maalderij op Leidsestraatweg 229.

Op het onderste plaatje staan rechts de Woerdense Dakpannen en Steenfabriek (Monier) en links de gebouwen en silo’s van Arie Blok’s veevoederbedrijf. Tussen Arie Blok en de Rijn loopt een jaagpad. Langs de Oude Rijn staat nog meer fraai industrieel erfgoed.Een wandeling vanaf de oude haven in Woerden langs het voormalige jaagpad is de moeite waard. Dat levert overigens wel een aandachtspunt op: een aantal panden aan het begin van het jaagpad aan de zijde van de Leidsestraatweg zijn overduidelijk een opknapbeurt nodig.

Datering 1871 – 1907 – 1953
Adres Oude Rijn – Leidsestraatweg, Woerden
Soort industriële omgeving en objecten van cultuurhistorische waarde
Trefwoord aan water verbonden regionale bedrijvigheid

 

dakpannenfabriek-monier-schoorsteen-brunt-woerden-in-2013

Dakpannenfabriek Monier met de schoorsteen van Brunt

Delen:Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageShare on Google+Email this to someone
Tagged on: