Utrechtse monumenten: het industrieel verleden elke gemeente is op deze website te vinden. Usine houdt de inventarisatie bij die ooit begonnen is met het Monumenten Inventarisatie Project, meer dan vijftien jaar geleden. Nu is van veel panden de toenmalige functie achterhaald. De inventarisatie leest daardoor als een historische wandeling door bedrijvig Utrecht tot circa 1960-1970. 

Utrecht industrieel erfgoed ontsloten - vb Herenweg nieuws

Een doorgang in de Herenweg leidt naar een houtbewerking werkplaats uit 1860. De werkplaats stond er al, voordat de rij woningen Herenweg er in 1929 kwam.

In de stad Utrecht is een keur aan industriële panden te vinden, meer dan 500! Van een woonhuis is de functie wel duidelijk, van een kantoorpand, watertoren, garage en molen ook. Maar wat is (was) de functie van grotere gesloten deuren? Zo heeft elke gemeente industrieel erfgoed, met een concentratie in de stad Utrecht, maar ook veel in Amersfoort, Veenendaal of de Ronde Venen, Lopik, Utrechtse Heuvelrug, Stichtse Vecht etc., elke gemeente! Maar een adres alleen is niet genoeg.

Recent is de volledige lijst met adressen met een industrieel verleden in de stad Utrecht nagelopen en geactualiseerd. Alle andere gemeenten zijn ook geactualiseerd. Waar mogelijk zijn de industriële activiteiten uit het verleden vermeld bij het adres. De vermelding is daarbij illustratief doordat een bedrijf vertrekt en het pand(en) voor andere doeleinden wordt ingezet. Het document geeft echter een rijk overzicht van de bedrijvigheid in de periode van circa 1900-1960. Er is een mits: het gaat allemaal over wat nog behouden is.

Van elke gemeente in de provincie staat op dit venster een PDF onder de tab ‘PER GEMEENTE’ met daarin alle adressen met een industrieel verleden. Van lang niet alle adressen is het historisch verleden uitgezocht. Wilt u uw kennis over panden delen: graag ontvangen wij een mail met uw informatie.

USINE doet aan kennis- en draagvlakvergroting voor industrieel erfgoed. Middelen daartoe zijn publicaties, het uitbouwen van deze website en het houden van lezingen.