Samenwerking De Wasserij maakte in 2017 haar plannen voor het Defensie-eiland in Woerden bekend. Het wordt een mix van horeca, cultuur en wonen. Het gebouw van de voormalige wasserij moet daarvoor bovenin wel drie appartementen krijgen. Is dat nu wel verstandig?

Impressie De Wasserij – Defensie-eiland Woerden ©TOBA Architecten & Ingenieurs

In maart 2017 presenteerden de initiatiefnemers hun plannen in de Wasserij met een voorproefje van de toekomstige invulling. De planning is om in het vierde kwartaal te beginnen met bouwen, zodat De Wasserij eind 2018 klaar kan zijn. De grote open hal wordt op de begane grond in tweeën gesplitst. Ondernemer Michiel de Graaf (nu restaurant De Florijn in Nieuwerbrug) wil in het ene gedeelte een grand café beginnen. “Waar je van ‘s morgens tot ‘s avonds terechtkunt voor een drankje, hapje en maaltijd.” Voor het andere gedeelte wordt aan een wijnbar gedacht. Een exploitant daarvoor is nog niet bekend. In beide horecagelegenheden moet ruimte zijn voor cultuur. Ze denken aan een jaar­pro­gram­ma met doorlopende ac­ti­vi­tei­ten.

Maar de ruime hal blijft nog een keer gesplitst, aldus de plannenmakers. Op de verdieping boven is ruimte voor drie appartementen. Dat zou de exploitatie van het geheel ten goede komen, ofwel daarmee zou de verbouwing gefinancierd kunnen worden? De wasserij is niet alleen aan de buitenzijde een monumentaal gebouw, ook de binnenzijde draagt aan dat karakter in hoge mate bij. Van de oorspronkelijke hal zal weinig meer zichtbaar zijn met de voorgestelde harde scheidingen. Is dit wel zo’n goed plan?

De wasserij in juni 2017

De wasserij heeft decennia lang haar functie gehad voor Defensie. In de directe omgeving stonden de kledingmagazijnen op het defensie-eiland. Alle militaire kleding van de landmacht kwam in de dienstplicht periode naar dit eiland. Na een wasbeurt en eventueel verstelwerk lag het te wachten op de volgende dienst.

De hal kan een groot podium zijn. Vergaderfuncties in glazen containers, op een transparante en meer open verdieping, zouden het culturele verenigingsleven niet alleen overdag maar ook in de avond kunnen faciliteren. Er zijn betere plannen met de hal mogelijk.

Tagged on: