In januari 2019 zijn de voormalige gemeenten Ameide en Leerdam bij de provincie gekomen. Samen met Vianen vormen ze de gemeente Vijfheerenlanden. Een voorlopige inventarisatie van het industrieel erfgoed is uitgevoerd en in maart 2019 al weer aangepast.

Voormalige stoomgemaal van Kedichem

Voor Vijfheerenlanden is een eerste inventarisatie van industrieel erfgoed uitgevoerd en door USINE op een lijst geplaatst. Elk gebouw of elk object dat van historische en bedrijfsmatige betekenis is, verdient een plaats op deze lijst. Vijfheerenlanden bestaat uit verschillende kermen, in vele er van troffen we industrieel erfgoed aan: Ameide, Hagestein, Hei- en Boeicop, Kedichem, Leerbroek, Leerdam, Lexmond, Meerkerk, Oosterwijk, Schoonrewoerd, Tienhoven aan de Lek en Vianen.

Lijst industrieel erfgoed

De lijst is samengesteld op basis van literatuuronderzoek. De lijst is te downloaden bij Industrieel erfgoed, Gemeenten, Vijfheerenland, of deze link. De lijst is nog lang niet compleet, ontbrekend zijn gebouwen uit de periode wederopbouw (1945-1965) en gebouwen die niet als erfgoed werden gezien. Zo werd industrieel erfgoed tot op heden door velen niet als erfgoed beschouwd, de gebouwen passen bijvoorbeeld niet binnen de kunsthistorische of architectonische criteria. Waar mogelijk zijn korte beschrijvingen van de industriële functie toegevoegd en het jaartal van ontwerp of realisatie van het object.

Voor een ieder die ons wil helpen met de lijst compleet te maken of te corrigeren, aarzel niet ons te mailen: usine.industrieelerfgoed.utrecht@gmail.com

Plaatsing op de lijst betekent geen bescherming. Een behoorlijk aantal zijn wel monument en dat is aangegeven.

De watertoren van Meerkerk

Een Rijksmonument in Meerkerk is de watertoren. Opdrachtgever Drinkwaterleidingbedrijf ‘De Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden’ heeft de toren in 1936 laten bouwen. Ze is uitgevoerd in beton en gemaakt met een zogenaamde glijbekisting. In een continu proces werd de toren in ruim een week tijd tot bijna 50 meter hoogte opgetrokken. Daarna kwam het puntdak erop.

Tagged on: