Er is een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van het terrein met opstallen. Al sinds 1973 wordt het terrein gebruikt door eigenaar lompen- en metalenhandel familie Prozee. De Gemeente Utrecht heeft inmiddels het nieuwe bestemmingsplan goedgekeurd en de verkoop van de woningen is begonnen.

Utrecht plannen Prozee-Neerlandia nieuwbouw ZEEP 2011

Nieuwbouwplannen met behoud van twee gevels en een niet getekende maar te herplaatsen schoorsteen

In 1914 verrijst in de weilanden van Hoograven de N.V. Chemische Fabriek v/h Dr. F.C. Stoop. In 1932 komt de fabriek in liquidatie en wordt overgenomen door Neerlandia. Deze draadindustrie staat ook bekend als spijkerfabriek. Algemeen wordt het terrein aan de Verlengde Hoogravenseweg en het Merwedekanaal Neerlandia zo genoemd. Dat staat tenslotte op het gebouw, en het was de voormalige N.V. Draadindustrie Neerlandia. Na beëindiging van de fabriek in 1973 wordt het terrein overgenomen door lompen- en metaalhandel Prozee. De voormalige draadnagelfabriek staat er sinds 2002 in slechte toestand bij, gesloten vanwege ontbrekende brandpreventie.

Neerlandia te Hoograven Jutphaas op een luchtfoto uit 1938

Neerlandia te Hoograven Jutphaas op een luchtfoto uit 1938

In de herontwikkeling van het Prozeeterrein is het plan om 130 woningen, 150 m2 horeca en andere commerciële voorzieningen te realiseren. Delen van de fabriek worden gespaard, gevels uit 1914. ZEEP architecten uit Amersfoort heeft het ontwerp van de nieuwbouw gemaakt.

Tagged on: