De Rijksmunt in Utrecht staat aan het Merwedekanaal. Het slaan van munten was eeuwenlang een particuliere aangelegenheid. Hoewel de onderneming in 1806 het alleenrecht in Nederland kreeg, is het pas in 1901 een Rijksinrichting geworden.

Utrecht de Rijksmunt kantoor werkplaatsenHet bedrijf heeft een lange historie in de stad: van 1647 tot 1910 gevestigd aan het Neude. Na de verhuizing in 1910 naar de huidige locatie werd op de Neude het voormalige postkantoor gebouwd. Tot de 20e eeuw sloeg de particuliere muntmeester zijn munten op de werktuigen van het Rijk. Het was een vorm van privatisering in de 19e eeuw: het werk werd door derden gedaan in het gebouw en met de machines van het Rijk.

De locatie van de Munt aan het Merwedekanaal was strategisch gekozen, in de eerste decennia ging zowel de aanvoer van de (minder edele) metalen als de afvoer van munten naar de Nederlandse Bank te Amsterdam per schip. Direct achter de neoclassicistische voorgevel zijn de werkplaatsen van de Munt te vinden: het smelthuis voor de metalen, de pletzaal en de muntzaal. In het eerste wordt het ruwe koper met andere metalen tot staven gesmolten. Vervolgens wordt het metaal tot de gewenste muntdikte geplet in de volgende zaal. In de laatste zaal staan de muntpersen die de munten slaan. De productie van het aantal munten is in de tientallen miljoenen per jaar.

een-luchtfoto-in-1921-van-de-rijksmunt-hua80578

Een luchtfoto uit 1921 van de Rijksmunt (HUA80578)

Tot 2007 was in het gebouw van de Munt het Geldmuseum gevestigd. Munten worden er nog steeds geslagen: naast diverse herdenkingsmunten ook de euromunten op Rijksbestelling. Het pand is een Rijksmonument.

Datering 1910
Adres Leidseweg 90, 3531 BG Utrecht
Soort industriële omgeving en gebouwen van cultuurhistorische waarde
Trefwoord aan water verbonden en centraal in het land gelegen bedrijvigheid
Delen:Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageShare on Google+Email this to someone
Tagged on: