In 2011 had Open Monumenten Dag als leidend thema: herbestemming. Dat is natuurlijk een onderwerp waarmee wij als enthousiastelingen voor het industrieel erfgoed ons al heel lang bezighouden. USINE werkte mee aan de organisatie van de centrale bijeenkomst van de Open Monumenten Dag in Pastoe.

De Pastoefabriek aan de Vaartsche Rijn

Het USINE programma bestond uit twee delen, een ochtend- en een middagdeel, die aaneensluitend of apart gevolgd konden worden. De locaties waren in de ochtend de fabriek van Pastoe, in de in 1913 op deze locatie begonnen meubelfabriek. Het ochtend programma stond open voor alle Monumentendag bezoekers. In de middag werd het USINE programma vervolgt op de locatie van De Fabrique, dit is in de gebouwen van de vroegere veevoederfabriek UTD op de Westkanaaldijk, exclusief voor USINE donateurs en sympathisanten. De afstand tussen de locaties werd langs een aantal monumenten per fiets afgelegd.

Het programma meer in detail:

11.00 bijeenkomst in Pastoe, over herbestemming van industrieel erfgoed, met sprekers:

  • Peter Nijhof (als industrieel archeoloog verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort) over de huidige situatie in Nederland
  • Arno Boon van BOEi (directeur van de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed) over de ontwikkelingen rond Cereol
  • Stichting Jongerius over behoud en herbestemming van de garage en werkplaats van Jongerius
  • Bettina van Santen (lokaal historica en schrijfster van verschillende historie boeken) over de plannen voor Neerlandia, de voormalige Draadindustrie aan de Vaartsche Rijn.

12.30 De mogelijkheid bestond voor het gebruik van een lunch in Pastoe (eigen kosten).

13.00 Met een gezelschap van bijna twintig fietsers gingen we onder leiding van het bestuur langs het Merwedekanaal via Jongerius en Cereol naar De Fabrique, vlak bij Maarssen. Dit is een uitgebreid complex van gebouwen van de voormalige veevoederfabriek van U.T. Delfia en een uniek geheel dat is herbestemd tot evenementencomplex.

De zoon van de eigenaar, Jan van Eck, heeft ons met groot enthousiasme verteld hoe zij al deze gebouwen op eigen risico hadden gekocht en herontwikkeld. Hij heeft ons daarbij persoonlijk rondgeleid langs alle interessante plekken die dit complex biedt. Dit onderdeel werd met een borrel in De Fabrique afgesloten.

Tagged on: