De elektriciteitscentrale van Driebergen mocht na 1922 niet meer werken. In het gebouw kwam een melkfabriek en weer later een wasmachinefabriek. Nu zijn de panden aan de Buntlaan omgebouwd tot woningen.

Driebergen-Rijsenburg – woonhuizen achter de gevel vm Electriciteitscentrale in de Butlaan

In 1900 bouwde de Industriële Maatschappij te Amsterdam aan de Buntlaan in Driebergen een ‘Centraal-Station voor de Electrische Verlichting Driebergen-Doorn’. De elektriciteitscentrale leverde stroom aan een groot gebied. De ontwikkelaar van de destijds geavanceerde centrale was R.W.H. Hofstede Crull uit het Twentse Borne. De centrale werd overbodig in 1922 na overname door de PUEM. De elektriciteitsproductie werd gecentraliseerd en kwam voortaan uit de centrale in de stad Utrecht.

Het gebouw aan de Buntlaan bleek geschikt voor een andere fabriek die ook de schoorsteen kon gebruiken. In 1922 vestigde zich er de ‘NV Hygiënische Melkinrichting en Zuivelfabriek’. Die fabriek heeft het zo’n dertig jaar uitgehouden. Ze bleek uiteindelijk niet meer renderend en werd in de jaren 1950 gesloten. Wederom volgde een ombouw, nu tot wasmachinefabriek van Van de Wetering.

De N.V. Hygiënische Melkinrichting en Zuivelfabriek in circa 1930, HUA500925

Kort voor de Tweede Wereldoorlog begonnen de gebroeders Van de Wetering in Driebergen een bedrijf dat onder meer wringers en karntonnen voor boerenbedrijven fabriceerde. Na de oorlog had Van de Wetering een gouden ingeving: hij kocht duizenden kilo’s vliegtuigschroot en verwerkte dat tot wasmachines. De fabriek moest steeds worden uitgebreid in naastliggende panden. Dat was een paar jaar groot genoeg, maar uiteindelijk werd gekozen voor nieuwbouw. Alleen niet in Driebergen. Het bedrijf verhuisde in 1961 naar Coevorden, dat een veel aantrekkelijker plek voor nieuwbouw aanbood tegen een lagere grondprijs. De fabriek is nu succesvol als producent van CV-ketels onder de naam Intergas.

Niet alle Van de Weterings verhuisden mee. Eén van de broers vestigde zich in het leegstaande pand van de melkfabriek aan de Buntlaan en fabriceerde daar nog een jaar of tien zijn wasmachines onder het merk D.W.F.: Driebergse Wasmachine Fabriek. In 1964 en 1967 werden verbouwingen uitgevoerd. Na 1970 ging het bedrijf door als metaalbedrijf en maakte onder andere hijsklemmen. De Buntlaan was uiteindelijk geen passende omgeving meer voor een fabriek.

Gevel behouden gebleven

Op het fabrieksterrein staat een blokje van drie voormalige arbeiderswoningen, in 1910 gebouwd voor de arbeiders van de elektriciteitsfabriek. In 1968 zijn ze in gebruik genomen als kantoor. Het complex is gerenoveerd en (weer) omgebouwd naar woningen. Van het voormalige fabrieksgebouw zijn de gevels hergebruikt in de bouw van twee riante woningen. De woningen vormen deels in de voormalige elektriciteitscentrale een uniek complex met een industrieel verleden.

Datering1900
AdresBuntlaan 38 en 40-44, 3971 JD Driebergen-Rijsenburg gemeente Utrechtse Heuvelrug
Soortindustrieel gebouw van cultuurhistorische waarde
Trefwoordregio gebonden nutsbedrijf voor de elektriciteitsvoorziening