Op 26 september 2014 is de Cereolfabriek in Utrecht officieel geopend. In de voormalige fabriek uit het jaar 1908 zijn nu een basisschool met BSO, een bibliotheek, een restaurant en bedrijven gevestigd. Daarnaast bevat het complex een gymzaal, theaterzaal, kantine en ateliers, die wijkbewoners met kunst- en sportactiviteiten kunnen vullen. Tijdens de heropening van de Cereolfabriek in Oog in Al is het boek ‘Verhalen uit de Sojafabriek’ gepresenteerd.

Cereol geopend 26 sep 2014

De fabriek aan het Merwedekanaal werd als Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek (SOL) in het jaar 1907 gebouwd in opdracht van de Stichtse Boerenbond. Er werden voederkoeken uit lijnzaad gehaald, door het lijnzaad te persen. Lijnzaad werd op grote schaal per schip aangevoerd en ook geïmporteerd uit België en Duitsland, het kwam vrij bij de verwerking van vlas tot linnen. De olie werd als residu verkocht voor andere doeleinden. De voederkoeken zijn nog steeds populair, alleen nu in de vorm van brokjes. In de jaren 1950 werd soja de nieuwe grondstof en het productieproces chemischer. De buurt klaagde steeds harder over overlast en veiligheidsrisico’s en in het jaar 2002 kocht de gemeente Utrecht het fabriekscomplex van Cereol – de toenmalige eigenaar. Tijdens de opening werd een tegeltableau aan de gevel onthuld, met daarop de originele naam van de fabriek.

Het architectenbureau 1meter98 van Bastiaan van de Kraats heeft er onvermoeibaar aan getrokken om Cereol te redden en er een mooi in nieuwbouw geïntegreerd project van te maken. Usine heeft hem hand en spandiensten kunnen leveren. BOEI heeft als beheerder van industrieel erfgoed de opdrachtgeversrol op zich genomen. Helaas konden enkele oude pakhuizen niet gered worden.

De geschiedenis van de fabriek mag niet verloren gaan. In het boek ‘Verhalen uit de Sojafabriek’ wordt aan de hand van interviews met voormalige werknemers het verhaal verteld van het ontstaan van de fabriek, het productieproces, de arbeidsomstandigheden en de -verhoudingen. Het boek geeft daarmee een sociaal-economische geschiedenis van wat ooit was en overstijgt dat door het geschetste beeld van hoe arbeiders hun arbeid willen organiseren. ‘Verhalen uit de Sojafabriek’ is voor € 14,95 verkrijgbaar in de boekhandel.

Tagged on: